Czas przygotowania
20min
Czas całkowity
1h 0min
porcja/porcje/porcji
12
kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
Łatwy
Składniki
- 150 g cukru
- 75 g oleju z winogron
- 1 łyżeczki cynamonu, mielonego
- 1 łyżeczki gałki muszkatalowej, mielonej
- 1 łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
- 250 g mąki pszennej razowej
- 1 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szczypty soli
- 5 kropli aromatu pomarańczowego
- 1 małe kawałki masła, do posmarowania tortownicy
- 3 łyżki kaszy manny, do obsypania tortownicy
- 250 g Marchwii, obranej i pokrojonej na kawałki
- 4 jajka
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180 C. Tortownicę (średnicy 26 cm) natłuścić masłem i ewentualnie obsypać kaszą manną.
- Do naczynia miksującego włożyć marchew, rozdrobnić 5s/obr.5. Marchew zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać jajka, cukier, olej, cynamon, gałkę muszkatołową i cukier waniliowy, wymieszać 15s/obr.3."Obroty wsteczne"
- Dodać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i aromat pomarańczowy, wymieszać 15s/obr.3."Obroty wsteczne"
- Ciasto wyłożyć na tortownicę, piec ok. 40 min (180 C). Odstawić do ostygnięcia.
Porady
Do ciasta w końcowym etapie można dodać rozdrobnione wcześniej (5s/obr.4) orzechy lub migdały i całość wymieszać kopystką.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Ciasto wyszło bardzo pulchne, ale za dużo w nim sody. Następnym razem zmniejszę ilość sody do pół łyżeczki.
Are you sure to delete this comment ?