![thumbnail image 1](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/4p36g3au-e8c57-384651-cfcd2-adehaicx/cb2ee14c-5e21-4313-b5a3-81362cdda9cf/main/budyn-z-kaszy-jaglanej.jpg)
Czas przygotowania
11min
Czas całkowity
11min
porcja/porcje/porcji
3 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
- TM 5
opublikowany: 02/16/16
zmieniono dnia: 02/16/16
Składniki
budyń
- pół laski wanilii ziarenka
- 1,5 łyżeczki masła
- 600 g mleka
- 4-5 łyżeczek cukru trzcinowego
- 60 g kaszy jaglanej
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Kaszę miksujemy 1min./obr.10
Zalewamy mlekiem, dodajemy ziarenka wanilii i cukier i gotujemy 10min./100 stopni/ obr.2
Pod koniec gotowania dodajemy masło.
Porady
Można nie dodawać cukru lub dać go mniej i podać budyń z syropem malinowym.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Kategorie przepisów:
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Zamieniłem cukier na miód i wyszło idealnie. Bardzo sprytny i zadziwiająco zdrowy deser.
Smaczny i szybki deser. U mnie tez bez cukru za to z bananem. Dziękuję za przepis
nie rozumiem tego przepisu
kasza ma być surowa czy ugotowana? Miksować surową kaszę? Jeśli ma być bez goryczki, to warto ją wcześniej uprażyć. 1,5 min/100stopni/obr1
Smaczny, tylko faktycznie ta goryczka okrutna. Czy jeśli wcześniej przepłuczę to też wyjdzie? czy przyklei się do naczynia i nie zmiksuje>
Smaczne,mój jednak wyszedł trochę gorzkawy,przpuszczam,że z powodu nie przepłukania kaszy
ale bardzo dobry przepis.
Bardzo dobre śniadanko, budyń polałam po wierzchu musem porzeczkowym własnej roboty, pycha![tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/lol.png)
Ja w ogóle nie użyłam cukru. Raz dodałam banana, a innym razem dorzuciłam pare kostek czekolady. Bardzo dobry i syty. Idealny na zdrowe śniadanie![tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/smile.png)
Cukier trzcinowy jest tak samo niezdrowy jak biały. Poponuję zastąpić ksylitolem lub erytrytolem albo kiedy lekko masa przestygnie (poniżej 40 stopni) dodać miód. Pychota
Super budyń, dzieci pochłonęły go w sekundę![tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/smile.png)
Are you sure to delete this comment ?