Składniki
- 330 ml piwa Guinness
- 520 g mąki pszennej
- 4 łyżki kakao
- 2,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 4,5 łyżeczki imbiru
- ½ łyżeczki białego pieprzu
- 2 łyżeczki cynamonu
- 4 duże jajka
- 200 g cukru
- 3 MT melasy (może być miód, ale lepiej kupić w zdrowej żywności melasę)
- 3,5 MT oleju
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1.Piwo zagotować, zdjąć z palnika
2.Założyć motylek , wbić jajka, melasę i cukier – ucierać 4 min/37º/obr. 3. Po upływie 3 min wlewać olej.
3.W osobnym naczyniu wymieszać mąkę, kakao, sodę, imbir, pieprz i cynamon, dodać do jajek, wlać piwo i wyrobić 2min/"Blokada naczynia miksującego" /"Ciasto"
4.Dużą, kwadratową formę wyłożyć papierem do pieczenia, przelac do niej ciasto i piec w temp. 175ºC 50-60 minut ( w zależności od piekarnika) do tzw. suchego patyczka.
Porady
Piernik fantastyczny. Inny niż wszystkie. Najlepiej smakuje z bitą śmietaną lub z polewą czekladową.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Przepis beznadziejny-"duża blacha",w komentarzach-"zapomniałam napisać".Lepiej by było usunąc ten przepis bo po co ktoś ma się męczyć a efekt będzie opłakany.
witam,
Co oznacza "duża kwadrratowa blacha" Mogę prosić o wymiary?
Natalia
Co oznacza miarka MT , np. 3 MT Melassy bardzo prosze o te informacje bo piernik wyglada bardzo ciekawie
Cieszę się, że smakuje.
Ewa K-S
Piernik bardzo dobry. Dziekuję za przepis.
może być przyprawa do piernika, tylko trzeba zobaczyć jaki ma skład i ewentualnie zrezygnowac z części cynamonu i pieprzu.
Ewa K-S
czy można zastąpić czymś imbir? np.przyprawą doo piernika? w domu mam tylko świeży a takiego w przyprawie niestety nie...
Można zastosować inne piwo, ale to już nie będzie to samo
Ewa K-S
a czy do ciasta można użyć innego piwa?
Lidia
http://kucharzenieipieczenie.blogspot.com/
Przepraszam, zapomniałam napisać, że piwo wlać po dodaniu sypkich produktów i dopiero wtedy wyrobić..
Ewa K-S