Składniki
spód tortu
- 2 jajka, (oddzielone białka od żółtek)
- 30 g Miękkiego masła
- 30 g cukru
- 1 cukier waniliowy
- 80 g mielonych migdałów
- 125 g mąki
- 1 łyżka bułki tartej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
wierzch tortu
- 2 puszki Mandarynek
- 450 g kwaśnej śmietany, 18%
- 350 g słodkiej, schłodzonej śmietany 30%, (200g do masy, 150g do dekoracji)
- 60 g cukru
- 1 cukier waniliowy
- 2,5 MT ajerkoniaku
- 6-7 łyżeczek żelatyny w proszku
- 1 torebka śmietan-fix
- 34 rurki waflowe, (w gorzkiej lub mlecznej czekoladzie)
- 2 łyżeczki posiekanych pistacji
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1.Na noże w naczyniu założyć motylek. Wlać białka ubić na sztywną pianę 3 min obr.3 (nie zaktywać otworu miarką), przełożyć do innego naczynia. Zdjąć motylek.
2.Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i solą 4min/obr 4 w trakcie ucierania wbijać kolejno żółtka.
3.Masę połączyć z mąką, proszkiem do pieczenia, tartą bułką, migdałami i pianą 2min/"Blokada naczynia miksującego" /"Ciasto"
4.Przełożyć do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką tortownicy . Piec 30 minut w temp. 175°C. Wyjąć z formy, ostudzić. Założyć obręcz formy.
1.Odsączyć mandarynki (8 cząstek odłożyć do dekoracji ciasta).
2.Żelatynę rozpuścić w jak najmniejszej ilości gorącej wody.
3. Ubić 200g kremówki obr4 (obserwować konsystwncję, nie zakrywć otworu w pokrywce), dalej ubijać obr3 dodając cukier i cukier waniliowy, powoli kwaśną śmietanę, ajerkoniak i rozpuszczoną żelatynę.
4.Na cieście zrobić kółko z kremu, ustawić na nim pionowo wafelki.
5.Do reszty kremu dodać pokrojone mandarynki, wymieszać za pomocą kopystki i wypełnić środek tortu.
6.Wstawić na 6 godzin do lodówki.
Ubić pozostałą śmietanę ze śmietan-fixem, udekorować tort razem z odłożonymi mandarynkami. Posypać pistacjami.
spód tortu
wierzch tortu
Porady
Podczas ubijania śmietany należy kontrolować jej konsystencję, aby nie zrobić masła. Czas zależy od rodzaju śmietany i stopnia schłodzenia. Ja stosuję śmietanę o krótkim okresie przydatności i dlatego ubijam krótko. Jeżeli użyjemy śmietany homogenizowanej musimy dłużej ubijać.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Może rację, że spód za gruby. Zmniejszam więc ilośc skladników o połowę. Zdjęcie za ciemnie, może wprowadzać w błąd, zostawiam więc jedno.
Ewa K-S
Robiłam ten tort. Masa wychodzi świetnie ale spod rośnie bardzo duży, przekroiłam go na dwa i wymaga nasączenia bo jest suchy, na zdjęciu jest ciemny a nie ma w przepisie kakao. Załączone zdjęcie to raczej chyba nie jest tort z podanego przepisu?
Dziekuję za radę, poprawiłam przepis.
Ewa K-S
Wow jakie piękne słodkie cudo.Przepis świetnie opisany Gratuluję!!!
Przy okazji podpowiem śmietanę ubijamy bez motylka poz 4 do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
dana08
Are you sure to delete this comment ?