thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
--
Poziom
--

Składniki

  • 120 g obranych migdałów
  • 120 g cukru
  • 350 g masła pokrojonego w kawałki
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 370 g mąki pszennej
  • 1 surowe żółtko
  • 4 ugotowane żółtka (rozgniecione widelcem lub przetarte przez sito)
  • 1 szczypta soli
  • 1 surowe żółtko do posmarowania mazurka
  • różne polewy, powidła lub osączona konfitura i bakalie do dekoracji

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Migdały rozdrobnić 6s/obr.6 (powinny być drobniutko posiekane, ale nie mielone) i przełożyć do innego naczynia.

    2 . utrzeć cukier 10s/obr. 10  i przełożyć do innego naczynia.

    3. ubić masło 20s/obr.5

    4. Dodać wszystkie składniki na ciasto i wyrobić   2 min./Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" /Ciasto"Ciasto"

    5. Ciasto wkładamy na 1 godz. do lodówki, aby odpoczęło.

    6. Po tym czasie 2/3 ciasta rozwałkowujemy na wyłożonej papierem do pieczenia,blaszce (ok.25x38 cm) , a z pozostałego ciasta wytaczamy cienkie wałeczki grubości ołówka i układamy z nich na cieście równomierną kratkę.

    7. Cały mazurek smarujemy surowym żółtkiem i pieczemy w nagrzanym do 175ºC piekarniku przez 25 minut.

    8. Po ostudzeniu dekorujemy wg swojego gustu. 

Porady

Jeżeli trudno jest nam kulać wałeczki z tego dość lepkiego ciasta, to można je wyciskać przez dekorator do tortów (gruba końcówka) - ja tak często robię. 

Mazurek jest pyszny, rozpływa się w ustach. 

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

MAZUREK WIELKANOCNY

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy
Are you sure to delete this comment ?