Składniki
- 120 g obranych migdałów
- 120 g cukru
- 350 g masła pokrojonego w kawałki
- skórka otarta z 1 cytryny
- 370 g mąki pszennej
- 1 surowe żółtko
- 4 ugotowane żółtka (rozgniecione widelcem lub przetarte przez sito)
- 1 szczypta soli
- 1 surowe żółtko do posmarowania mazurka
- różne polewy, powidła lub osączona konfitura i bakalie do dekoracji
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Migdały rozdrobnić 6s/obr.6 (powinny być drobniutko posiekane, ale nie mielone) i przełożyć do innego naczynia.
2 . utrzeć cukier 10s/obr. 10 i przełożyć do innego naczynia.
3. ubić masło 20s/obr.5
4. Dodać wszystkie składniki na ciasto i wyrobić 2 min./"Blokada naczynia miksującego" /"Ciasto"
5. Ciasto wkładamy na 1 godz. do lodówki, aby odpoczęło.
6. Po tym czasie 2/3 ciasta rozwałkowujemy na wyłożonej papierem do pieczenia,blaszce (ok.25x38 cm) , a z pozostałego ciasta wytaczamy cienkie wałeczki grubości ołówka i układamy z nich na cieście równomierną kratkę.
7. Cały mazurek smarujemy surowym żółtkiem i pieczemy w nagrzanym do 175ºC piekarniku przez 25 minut.
8. Po ostudzeniu dekorujemy wg swojego gustu.
Porady
Jeżeli trudno jest nam kulać wałeczki z tego dość lepkiego ciasta, to można je wyciskać przez dekorator do tortów (gruba końcówka) - ja tak często robię.
Mazurek jest pyszny, rozpływa się w ustach.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze