thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
20min
Czas całkowity
1h 20min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
--
  • TM 31
opublikowany: 03/12/11
zmieniono dnia: 19/02/12

Składniki

  • 6 jaj, (oddzielić białka od żółtek)
  • 250 g cukru
  • 250 g margaryny, "Kasi"
  • 250 g mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka olejku cytrynowego
  • 10 g kakao

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Na noże w naczyniu miksującym założyć motylek. Wlać białka, ubić na sztywną pianę 3 min/obr.3,  przełożyć do innego naczynia.


    2. Zdjąć motylek. Margarynę, żółtka, cukier, cukier waniliowy utrzeć 2min/obr.4


    3. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, pianę i olejek wyrobić 2 min/Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" /Ciasto"Ciasto"  


    4. Włączyć piekarnik na temp.175º (tak późno, bo piekarnik nie powinien być zbyt mocno nagrzany przed włożeniem babki )


    5. Formę „keksówkę” o długości 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wlać do niej większą część ciasta.


    6. Resztę ciasta wymieszać kopystką z kakao i wyrobić dokładniej 20s/obr3, dołożyć do białego ciasta, lekko przegarnąć widelcem.


    7. Piec 60-70 minut w zależności od piekarnika.


     


    Moim zdaniem, to najlepsza dwukolorowa babka.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

BABKA BABCI BALBINY

Wydrukuj:

Komentarze

  • kwietnia 25, 2017 at 14:13
    5.0

    Bardzo dobra babka. Dla mnie jest troszeczkę za sucha. Pomijając to, to jest idealna!!!

  • maja 8, 2012 at 22:29

    To nie wiem, trzymałam sie scisle przepisu, wiec nie wiem co mogło byc przyczyna. Baba wyrosła, tylko w miejscu ciemnego ciasta sa poklejone kawałki ciasta... tmrc_emoticons.~

  • maja 8, 2012 at 22:27

    Haha, Big Smile z ta sola mi sie pokiełbasiło, bo czytałam kilka przepisów na babke w TM i chyba stad mi sie wzięła. Tak czy siak wyszła smaczna. Ty ja robisz od 20 lat a ja 1szy w TM. tak to juz jest np. rosół to rosół, ale od kazdego kucharza bedzie smakował inaczej. tmrc_emoticons.;) Cooking 10  tmrc_emoticons.)

  • maja 8, 2012 at 22:24
    5.0

    a ja sie nie zgadzam,moja babka juz 2 razy wyrosla pieknie i bez zakalcatmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.D

  • maja 8, 2012 at 21:39
    5.0

    Może to zależy od piekarnika? Ja piekę tą babkę od 20 lat i nigdy mi nie wyszedł zakalec. Oczywiście jak ktoś ma ochotę to może dodawać i mleko i sodę. Moim jednak zdaniem proszek do pieczenia dostatecznie spulchnia to ciasto.

    justka120  jakiej soli?

    pozdrawiam

    Ewa K-S

  • maja 8, 2012 at 21:05

    Zgadzam sie z Cieszynianką,tmrc_emoticons.~ choc w smaku jest dobra, to w części ciemnej wyszedł mały zakalec.tmrc_emoticons.| Może soda nieco spulchniłaby ciasto zamiast tej soli ??Cooking 7 Pozdrawiam

  • kwietnia 7, 2012 at 21:06
    5.0

    Pyszna babka,polecam,dziekuje za przepistmrc_emoticons.) Cooking 7

     

  • lutego 19, 2012 at 14:05
    5.0

    Nie podałam ilości kako, ponieważ uważałam, że kazdy dosypie w zależności od tego jaki ciemny lubi. Ja daję 10g i (aby nie czytać podobnie nieprzyjemnych komentarzy) uzupełniłam przepis. Mleka nigdy nie dodaję i zawsze wychodzi super. tmrc_emoticons.)

    Ewa K-S

  • lutego 19, 2012 at 10:59
    2.0

    Brzydko tak podawać niekompletny przepis tmrc_emoticons.( Nie ma w przepisie podanej ilości kakao i np. mleka, które się dodaje, by uniknąć zakalca w części ciemnej.

     

    Cieszynianka

  • grudnia 11, 2011 at 16:58
    5.0

    dziękuję, pozdrawiam

    Ewa K-S

Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY