Składniki
- 6 jaj, (oddzielić białka od żółtek)
- 250 g cukru
- 250 g margaryny, "Kasi"
- 250 g mąki pszennej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżeczka olejku cytrynowego
- 10 g kakao
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Na noże w naczyniu miksującym założyć motylek. Wlać białka, ubić na sztywną pianę 3 min/obr.3, przełożyć do innego naczynia.
2. Zdjąć motylek. Margarynę, żółtka, cukier, cukier waniliowy utrzeć 2min/obr.4
3. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, pianę i olejek wyrobić 2 min/"Blokada naczynia miksującego" /"Ciasto"
4. Włączyć piekarnik na temp.175º (tak późno, bo piekarnik nie powinien być zbyt mocno nagrzany przed włożeniem babki )
5. Formę „keksówkę” o długości 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wlać do niej większą część ciasta.
6. Resztę ciasta wymieszać kopystką z kakao i wyrobić dokładniej 20s/obr3, dołożyć do białego ciasta, lekko przegarnąć widelcem.
7. Piec 60-70 minut w zależności od piekarnika.
Moim zdaniem, to najlepsza dwukolorowa babka.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Bardzo dobra babka. Dla mnie jest troszeczkę za sucha. Pomijając to, to jest idealna!!!
To nie wiem, trzymałam sie scisle przepisu, wiec nie wiem co mogło byc przyczyna. Baba wyrosła, tylko w miejscu ciemnego ciasta sa poklejone kawałki ciasta...
Haha, z ta sola mi sie pokiełbasiło, bo czytałam kilka przepisów na babke w TM i chyba stad mi sie wzięła. Tak czy siak wyszła smaczna. Ty ja robisz od 20 lat a ja 1szy w TM. tak to juz jest np. rosół to rosół, ale od kazdego kucharza bedzie smakował inaczej.
a ja sie nie zgadzam,moja babka juz 2 razy wyrosla pieknie i bez zakalca
Może to zależy od piekarnika? Ja piekę tą babkę od 20 lat i nigdy mi nie wyszedł zakalec. Oczywiście jak ktoś ma ochotę to może dodawać i mleko i sodę. Moim jednak zdaniem proszek do pieczenia dostatecznie spulchnia to ciasto.
justka120 jakiej soli?
pozdrawiam
Ewa K-S
Zgadzam sie z Cieszynianką, choc w smaku jest dobra, to w części ciemnej wyszedł mały zakalec. Może soda nieco spulchniłaby ciasto zamiast tej soli ?? Pozdrawiam
Pyszna babka,polecam,dziekuje za przepis
Nie podałam ilości kako, ponieważ uważałam, że kazdy dosypie w zależności od tego jaki ciemny lubi. Ja daję 10g i (aby nie czytać podobnie nieprzyjemnych komentarzy) uzupełniłam przepis. Mleka nigdy nie dodaję i zawsze wychodzi super.
Ewa K-S
Brzydko tak podawać niekompletny przepis Nie ma w przepisie podanej ilości kakao i np. mleka, które się dodaje, by uniknąć zakalca w części ciemnej.
Cieszynianka
dziękuję, pozdrawiam
Ewa K-S
Are you sure to delete this comment ?