thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 3
thumbnail image 4
thumbnail image 5
thumbnail image 6
thumbnail image 7
thumbnail image 8
thumbnail image 9
thumbnail image 10
thumbnail image 11
thumbnail image 12
thumbnail image 13
thumbnail image 14
thumbnail image 15
thumbnail image 16
thumbnail image 17
thumbnail image 18
thumbnail image 19
thumbnail image 20
thumbnail image 21
thumbnail image 22
thumbnail image 23
thumbnail image 24
thumbnail image 25
thumbnail image 26
thumbnail image 27
thumbnail image 28
thumbnail image 29
thumbnail image 30
thumbnail image 31
thumbnail image 32
thumbnail image 33
thumbnail image 34
thumbnail image 35
thumbnail image 36
thumbnail image 37
thumbnail image 38
thumbnail image 39
thumbnail image 40
thumbnail image 41
thumbnail image 42
thumbnail image 43
thumbnail image 44
thumbnail image 45
thumbnail image 46
thumbnail image 47
thumbnail image 48
thumbnail image 49
thumbnail image 50
thumbnail image 51
thumbnail image 52
thumbnail image 53
thumbnail image 54
thumbnail image 55
thumbnail image 56
thumbnail image 57
thumbnail image 58
thumbnail image 59
thumbnail image 60
thumbnail image 61
thumbnail image 62
thumbnail image 63
thumbnail image 64
thumbnail image 65
thumbnail image 66
thumbnail image 67
thumbnail image 68
thumbnail image 69
thumbnail image 70
thumbnail image 71
thumbnail image 72
thumbnail image 73
thumbnail image 74
thumbnail image 75
thumbnail image 76
thumbnail image 77
thumbnail image 78
thumbnail image 79
thumbnail image 80
thumbnail image 81
thumbnail image 1 thumbnail image 2 thumbnail image 3 thumbnail image 4 thumbnail image 5 thumbnail image 6 thumbnail image 7 thumbnail image 8 thumbnail image 9 thumbnail image 10 thumbnail image 11 thumbnail image 12 thumbnail image 13 thumbnail image 14 thumbnail image 15 thumbnail image 16 thumbnail image 17 thumbnail image 18 thumbnail image 19 thumbnail image 20 thumbnail image 21 thumbnail image 22 thumbnail image 23 thumbnail image 24 thumbnail image 25 thumbnail image 26 thumbnail image 27 thumbnail image 28 thumbnail image 29 thumbnail image 30 thumbnail image 31 thumbnail image 32 thumbnail image 33 thumbnail image 34 thumbnail image 35 thumbnail image 36 thumbnail image 37 thumbnail image 38 thumbnail image 39 thumbnail image 40 thumbnail image 41 thumbnail image 42 thumbnail image 43 thumbnail image 44 thumbnail image 45 thumbnail image 46 thumbnail image 47 thumbnail image 48 thumbnail image 49 thumbnail image 50 thumbnail image 51 thumbnail image 52 thumbnail image 53 thumbnail image 54 thumbnail image 55 thumbnail image 56 thumbnail image 57 thumbnail image 58 thumbnail image 59 thumbnail image 60 thumbnail image 61 thumbnail image 62 thumbnail image 63 thumbnail image 64 thumbnail image 65 thumbnail image 66 thumbnail image 67 thumbnail image 68 thumbnail image 69 thumbnail image 70 thumbnail image 71 thumbnail image 72 thumbnail image 73 thumbnail image 74 thumbnail image 75 thumbnail image 76 thumbnail image 77 thumbnail image 78 thumbnail image 79 thumbnail image 80 thumbnail image 81
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
12 porcja/porcje/porcji
Poziom
--
  • TM 31
przez ewaks
opublikowany: 12/11/11
zmieniono dnia: 12/13/11

Składniki

Ciasto

  • 160 g mleka
  • 30 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 jajko kurze
  • 25 g oleju
  • 1 łyżeczka soli

Farsz

  • 400 g cebuli
  • 2 łyżki masła klarowanego, (lub innego tłuszczu)
  • 100 g wody
  • 100 g kwaśnej śmietany, 18%
  • pieprz, sól, wegeta do smaku
  • 100 g sera żółtego

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    ciasto
  1.  


    1. Zetrzeć pokrojony ser 5s/obr.7, przełożyć do innego naczynia


    2. Do naczynia miksujacego wlać  mleko, dodać drożdże i cukier, podgrzać  2min/37ºC/obr.1


    3. Dodać pozostałe składniki wg podanej kolejności, wyrobić 2min/Ciasto"Ciasto" (miarka MT zdjęta) 


    4. Z ciasta uformowac 12 kul, rozłożyć je równomiernie na wylożonej papierem do pieczenia blasze, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. 


    5. Nastawić piekarnik na 180ºC 

  2. Farsz
  3.  


    1. Cebulę pokroić w talarki, zeszklić na maśle na patelni (nie rumienić).


    2.  Dodać wodę i dusić, aż odparuje.


    3. Dodać śmietanę, przypawić na dość ostro i jeszcze trochę poddusić.

  4. Wykończenie
  5.  Wyrośnięte kulki spłaszczyć denkiem szklanki, robiąc jednocześnie wgłębienie na farsz.

  6. Nałożyć farsz

  7. Posypac żółtym serem.

  8. Piec 25-30 min. do zarumienienia. 

Porady

Ja przygotowuję cebulule na patelni, bo bardzij mi się podoba w postaci talarków.  Ale oczywiście można ją przygotować  w thermomixie. W tym celu należy pokrojoną na połówki cebulę rozdrobnić 3 s/obr5, zgarnąć kopyską z brzegów naczynia, dodac masło i poddusić 3min/100ºC/ Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" /obr2, dodac wode i dalej ducić bez miarki MT 100ºC /Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" /obr.2  do odparowania wody (zależy jaka cebula), dodac śmietanę i przyprawy zagotować 3 min/ 100ºC/Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" obr.2.


Cebulaki najlepiej smakują na ciepło. Można je podawać do czystego barszczu, jako samodzilne danie bez dodatków lub np. z keczupem.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Cebulaki

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?