Składniki
Ciasto
- 160 g mleka
- 30 g drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 300 g mąki pszennej
- 1 jajko kurze
- 25 g oleju
- 1 łyżeczka soli
Farsz
- 400 g cebuli
- 2 łyżki masła klarowanego, (lub innego tłuszczu)
- 100 g wody
- 100 g kwaśnej śmietany, 18%
- pieprz, sól, wegeta do smaku
- 100 g sera żółtego
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Zetrzeć pokrojony ser 5s/obr.7, przełożyć do innego naczynia
2. Do naczynia miksujacego wlać mleko, dodać drożdże i cukier, podgrzać 2min/37ºC/obr.1
3. Dodać pozostałe składniki wg podanej kolejności, wyrobić 2min/"Ciasto" (miarka MT zdjęta)
4. Z ciasta uformowac 12 kul, rozłożyć je równomiernie na wylożonej papierem do pieczenia blasze, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia.
5. Nastawić piekarnik na 180ºC
1. Cebulę pokroić w talarki, zeszklić na maśle na patelni (nie rumienić).
2. Dodać wodę i dusić, aż odparuje.
3. Dodać śmietanę, przypawić na dość ostro i jeszcze trochę poddusić.
ciasto
Farsz
Porady
Ja przygotowuję cebulule na patelni, bo bardzij mi się podoba w postaci talarków. Ale oczywiście można ją przygotować w thermomixie. W tym celu należy pokrojoną na połówki cebulę rozdrobnić 3 s/obr5, zgarnąć kopyską z brzegów naczynia, dodac masło i poddusić 3min/100ºC/ "Obroty wsteczne" /obr2, dodac wode i dalej ducić bez miarki MT 100ºC /"Obroty wsteczne" /obr.2 do odparowania wody (zależy jaka cebula), dodac śmietanę i przyprawy zagotować 3 min/ 100ºC/"Obroty wsteczne" obr.2.
Cebulaki najlepiej smakują na ciepło. Można je podawać do czystego barszczu, jako samodzilne danie bez dodatków lub np. z keczupem.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Pychotka ☺️
Mi wyszły, rewelacyjne b.dobre ,robiłam w-g przepisu.
Przykro mi, ale nam nie smakowały cebulaki. Nie chodzi o farsz, ale ciasto. Następnym razem spróbuję dać mniej drożdży...
Po prostu pyszne
Suuuuuper wszystkim smakowały ciasto delikatne pyszne.
Mniam pyszności
Alime1984:
Moje ciasto też wyszło rzadkie... Myślę, że po podgrzaniu drożdży z mlekiem należało by zostawić na chwilę zaczyn żeby sobie popracował i przede wszystkim wystygł. Następnym razem spróbuję tak zrobić...
A czy komuś wyszło ciasto rzadkie?? Ledwo wyciągnęłam z thermomixa i wyszło jedynie 6 sztuk
OK. Zrobilam miesny farsz z sosem pomidorowym.
Najlepsze cebulaki jakie jadłam Pycha. Polecam
Are you sure to delete this comment ?