Składniki
hreczuszki
- 250 g kaszy gryczanej
- 500 g śmietany kwaśnej 18%
- 1/2 łyżeczki soli
- ok. 100g mleka
- olej do smażenia
nadzienie
- 250 g twarogu
- 4 żółtka
- pieprz, sól do smaku
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
do suchego naczynia miksującego wsypać kaszę i zmielić 1min/obr. 10
2. dodać śmietanę, sól i połowę mleka, wyrobić 30s/obr. 3
3. ciasto powinno być lejące a więc sprawdzić konsystencję, ewentualnie dolać mleka i ponownie wymieszać.
4. usmażyć małe, równe placuszki na mocno rozgrzanym tłuszczu.
5. rozgrzać piekarnik do 175º
6. umyć i osuszyć naczynie, założyć motylek. Umieścić pokruszony twaróg, żółtka, sól, wyrobić 30s/obr. 3
7. smarować hreczuszki serem i składać po dwa.
8. piec 5 – 7 min w nagrzanym piekarniku.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
mniam
Aneta
Nic więcej nie trzeba dodawać i placuszki wychodzą bardzo pulchne. Bardziej kaloryczna wersja przewiduje tylko śmietanę, bez mleka i wtedy hreczuszki wychodza jeszcze pulchniejsze. Polecam!
Ewa K-S
A nie trzeba tam dodać jakiegoś spulchniacza?
Pozdrawiam
Are you sure to delete this comment ?