
Składniki
Składniki suche na ciasto
- 4-5 łyżki siekanych orzechów laskowych lub włoskich
- 80 gramów cukru brązowego
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g mąki pszennej
skladniki mokre na ciasto
- 3 łyżeczki kawy rozpusczalnej
- 80 gramów rozpuszczonego masła
- 2 jajka cale
- 120 gramów likieru Bailey's
- 120 gramów mleka
- 1-2 łyżki goracej wody do rozpuszczenia kawy
- cukier puder do posypania
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Na pokrywie termomixa ustawić miskę i odmierzyć do niej mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Dodac posiekane orzechy i wymieszać delikatnie łyżką.
3 łyżeczki kawy rozpuścić w 1-2 łyżkach gorącej wody, wlać do naczynia miksującego, dodać całe jajka, mleko , Bailey's i rozpusczone masło. Wymieszać 10 s/obr.4
Do miski z suchymi składnikami wlać zawartość naczynia miksującego i delikatnie wymieszać łyżką tylko do połączenia skladników.
Piekarnik nastawić na 180 stopnopni C.
Blachę do muffinów wyłożyć papilotkami i napełniać je do 3/4 wysokości. Pieck w nagrzanym piekarniku ok 15-18 minut.
Upieczone muffinki posypać cukrem pudrem
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Babeczki wyglądają ładnie, są dobre, z lekkim posmakiem alkoholu. Brakowało mi w nich efektu wow - teraz dodaję wiśnie w alkoholu do środka. Pycha
Pyszne muffinki, warto wykonać. Łatwo się robi, efekt rewelacja. Polecam