Czas przygotowania
1h 0min
Czas całkowity
1h 25min
porcja/porcje/porcji
0
porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
- TM 5
opublikowany: 14/04/17
zmieniono dnia: 14/04/17
Składniki
Kruchy spód do mazurka
- 160g cukru
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
- 200g zimnego masła
- 1 jajko
- 2 surowe żółtka
- łyżeczka proszku do pieczenia
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Wszystkie składniki wrzucamy do naczynia, zaczynając od pokrojonego na kawałki masła i jajek. Mieszamy 3min/"Ciasto" , a następnie przekładamy ciasto na stolnicę i zagniatamy w kulkę. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na kwadrans.
- Gotowe ciasto rozwałkowujemy i formujemy w wybrany kształt, pamiętając o pozostawieniu wyższych brzegów (można to zrobić tak jak w przypadku przygotowywania pizzy, ozdabiając brzeg wałeczkiem ciasta lub ozdobnymi elementami z pozostałego po uformowaniu spodu ciasta).
- Mazurek układamy na dużej formie (ta z wyposażenia piekarnika) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180st (góra-dół). Pieczemy 25 minut, a następnie odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Bardzo dobry. Dodaje do ulubionych, będę wykorzystywać stałe. Tylko piec muszę krócej - pierwszy zbytnio się spiekł.
.
Wspaniały!!!!!!! Spód wyszedł baaaaardzo kruchy, lekko słodki, doskonały w smaku! Polecam, bo nie ma z nim dużo roboty a jest naprawdę pyszny.
Are you sure to delete this comment ?