Składniki
Ciasto
- 1 szczypty soli
- 400 g mąki
- 40 g roztopionego masła
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 65 g cukru
- 3 jajka (160g)
Krem
- 6 łyżek mąki
- 6 żółtek
- 10 łyżek cukru
- 1 opakowania cukru waniliowego
- 1 litra mleka
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 125 g mleka
- 100 g gorzkiej czekolady zmrożonej
- 100 g kokosu
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Do "Blokada naczynia miksującego" zakładamy motylek, wbijamy 3 jajka oraz cukier i ubijamy 4 min, temp. 37 stopni, obr. 4.
2. Wyjmujemy motylek i dodajemy po kolei: mąkę, roztopione masło, cukier waniliowy, śmietanę i sól. Wyrabiamy 3 min. obr "Ciasto"
3. Wyjmujemy ciasto z naczynia na posypaną mąką stolnicę. Dzielimy je na 5 równych części. Rozwałkować każdą część na wielkość blachy i piec po kolei w temp. 180 stopni z termoobiegiem (około 8-10 min 1 placek).
4. W suchym "Blokada naczynia miksującego" zmielić 1 dobrze wypieczony placek i przesypac do innego naczynia.
1. Zmielić 100g czekolady też przesypać do innej miski .
2. Utrzeć 6 żółtek z 10-ma łyżkami cukru używjąc motylka, czas 4 min. obr. 4 temperatura 37 stopni. Pod koniec dodajemy po troszkę mąki , śmietany i mleka, a na końcu dodajemy czekoladę i kokos. Wylać z naczynia do innego i wypłukać go.
3. Włożyć motylek i zagotować 1 litr mleka . Na gotujące wlewamy wcześniej przygotowaną masę i mieszamy 90 stopni obr.3 czas 1 min. Po zagotowaniu smarujemy po kolei kremem placki.Ostatni placek smarujemy kremem i posypujemy krusząką ze zmielonego placka.
Ciasto
Krem
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
A w jakiej postaci ma być kokos , bo nie bardzo to widzę
Właśnie skończyłam robić masę i muszę powiedzieć że wyszło a'la mleko do picia.nie mam pojęcia gdzie zrobiłam błąd.Robiłam krok po kroku.czy ktoś może mi powiedzieć co źle zrobiłam?
Mańka - najpiękniejsza z całej wsi
Wygląda na czasochłonne i trudne, a wcale takie nie jest
Mańka - najpiękniejsza z całej wsi
Bardzo ciekawy przepis. Muszę zrobić taką kremówkę.Brzmi smakowicie! POZDRAWIAM.
Lidka Abramowicz
jaka powinna być blaszka do ciasta ?
Tak, potwierdzam pyszne... polecam wypróbować
Bardzo smaczne ciasto, miałam okazję go zajadać Na pewno zagości na moim stole!
Wygląda bardzo smacznie. Na pewno spórbuję przy najbliższej okazji.
Ciasto wykonałem na zjazd rodziny. Wydaje się skomplikowane ale tak naprawdę jest łatwe do wykonania Cała rodzinka była zachwycona i chcieli przepis! Bardzo gorąco polecam!
Are you sure to delete this comment ?