thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
50min
Czas całkowity
1h 5min
porcja/porcje/porcji
80 porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni
  • TM 31
opublikowany: 30/09/14
zmieniono dnia: 30/09/14

Składniki

Kajmak

  • 1 litra mleka
  • 500 g cukru
  • 1,125kg margaryny
  • 1 pęczka cukru wanilinowego

Ciasto

  • 1kg mąki
  • 500 g masła/margaryny
  • 6 żółtek
  • 200 g cukru pudru

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Kajmaczki
  1. 1. Ciasto:

    żółtka utrzeć z cukrem pudrem 2min/obr.5

    mąkę przesiać sitkiem na stolnice dodać margarynę i posiekać nożem.

    żółtka utarte dodać domąki i ugniatać aż do jednolitej masy.

    schłodzić w lodówce 30min

    rozwałkować cisto i powycinać szklanką kółka, zrobić wianuszek szprycą do cista i piec 10-15min / 180st. na złocisty kolor.

    Przestudzić nałożyć łyżeczką masę kajmakową.

    2.Masa KAJMAKOWA:

    są dwa sposoby...

    1 sposób:

    Mleko skondensowane w puszce gotować w garnku przez 1,5-2h

    2 sposób (który najczęściej używam) :

    Mleko, cukier, cukier wanilinowy gotować 10-15min/100st/obr1-2 (aż do odparowania wody/musi zrobić się gęsty)

    Przełożyć do miski i dodać margarynę - ucierać aż zgęstnieji zmieni kolor na jasny

     

Porady

Najlepsze kajmaczki są na drugi dzień

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Kajmaczki

Wydrukuj:

Komentarze