Czas przygotowania
1h 30min
Czas całkowity
1h 30min
porcja/porcje/porcji
4
porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni
Składniki
Faworki | Thermomaniak.pl
- 300 g mąki pszennej
- 4 żółtka
- 2 łyżki śmietany 18%
- 1 łyżka octu
- 50 g masła (miękkiego)
- 1 szczypta soli
- olej do smażenia (około 1 litr)
- cukier puder do posypania
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Do naczynia miksującego dodaj mąkę, żółtka, śmietanę, masło, spirytus i sól. Wyrabiaj 2 min / Interwał.
- Wyjmij ciasto z naczynia, uformuj kulę, owiń folią spożywczą i odstaw na 30 minut do lodówki.
- Po schłodzeniu ciasto rozwałkuj partiami na cienkie płaty (ok. 1-2 mm grubości).
- Każdy płat uderzaj wałkiem, aby napowietrzyć ciasto (możesz również składać je i ponownie wałkować, by uzyskać charakterystyczne bąbelki).
- Rozwałkowane ciasto pokrój na prostokąty (ok. 10 x 3 cm).
- Na środku każdego prostokąta wykonaj nacięcie i przewlecz jeden koniec przez otwór, tworząc charakterystyczny kształt faworka.
- W rondlu lub głębokiej patelni rozgrzej olej do temperatury 175°C (sprawdź, wrzucając kawałek ciasta – powinien od razu wypływać i skwierczeć).
- Smaż faworki partiami, na złoty kolor z obu stron (ok. 30-40 sekund na stronę).
- Odsączaj na ręcznikach papierowych.
- Po przestudzeniu faworki obficie posyp cukrem pudrem.
Faworki
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze