thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
1h 30min
Czas całkowity
1h 30min
porcja/porcje/porcji
4 porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni

Składniki

Faworki | Thermomaniak.pl

  • 300 g mąki pszennej
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżka octu
  • 50 g masła (miękkiego)
  • 1 szczypta soli
  • olej do smażenia (około 1 litr)
  • cukier puder do posypania

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Faworki
  1. Do naczynia miksującego dodaj mąkę, żółtka, śmietanę, masło, spirytus i sól. Wyrabiaj 2 min / Interwał.
  2. Wyjmij ciasto z naczynia, uformuj kulę, owiń folią spożywczą i odstaw na 30 minut do lodówki.
  3. Po schłodzeniu ciasto rozwałkuj partiami na cienkie płaty (ok. 1-2 mm grubości).
  4. Każdy płat uderzaj wałkiem, aby napowietrzyć ciasto (możesz również składać je i ponownie wałkować, by uzyskać charakterystyczne bąbelki).
  5. Rozwałkowane ciasto pokrój na prostokąty (ok. 10 x 3 cm).
  6. Na środku każdego prostokąta wykonaj nacięcie i przewlecz jeden koniec przez otwór, tworząc charakterystyczny kształt faworka.
  7. W rondlu lub głębokiej patelni rozgrzej olej do temperatury 175°C (sprawdź, wrzucając kawałek ciasta – powinien od razu wypływać i skwierczeć).
  8. Smaż faworki partiami, na złoty kolor z obu stron (ok. 30-40 sekund na stronę).
  9. Odsączaj na ręcznikach papierowych.
  10. Po przestudzeniu faworki obficie posyp cukrem pudrem.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Faworki | Thermomaniak.pl

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy