Załaduj zdjęcie
Załaduj zdjęcie
Czas przygotowania
10min
Czas całkowity
1h 5min
porcja/porcje/porcji
25 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

Wariant Ciasto drożdżowe z kruszonką

  • Kruszonka:
  • 60 g masła
  • 60 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 100 g mąki pszennej
  • Ciasto:
  • 200 g mleka
  • 50 g drożdży
  • 1 łyżeczek cukru waniliowego
  • 550 g mąki, tortowej
  • 2 jajka
  • 100 gramówmasła lub margaryny mlecznej
  • 120 g cukru
  • 1 łyżek oleju, słonecznikowego
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 500 gramów śliwek

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie


    1. Kruszonka:
      Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki na kruszonkę, wymieszać 15 s/obr. 6, przełożyć do innego naczynia.
      Ciasto:

    2. Do naczynia miksującego wlać mleko, włożyć margarynę, cukier, , jajka i drożdże, wymieszać 2 min/50ºC/obr. 4.

    3. Dodać mąkę i olej, wyrobić 3 min/ Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" / Ciasto"Ciasto" .

    4. Ciasto wyłożyć na natłuszczoną blachę do pieczenia , poczekać aż wyrośnie 20min,posmarować śliwkami ,posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika.

    5. Piec: 40 min/180ºC.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

Wydrukuj:

Komentarze