Składniki
dekoracja:
- 1 jajko kurze, roztrzepane
- 4 łyżki cukru brązowego
ciasto:
- 1 szczypta soli
- 20 g budyniu śmietankowego
- 50 g zmielonych migdałów
- 70 g kaszy manny
- 1 czubata łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 150 g mąki pszennej
- 70 g cukru kryształu
- 150 g margaryny (lub masła), zimnej i pokrojonej w kostkę
- kilka kropli aromatu pomarańczowego
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Składniki włożyć do naczynia miksującego i przy pomocy kopystki wyrobić ciasto. (1 min./obr.4-5)
Uformować kulę i włożyć do lodówki na pół godziny.
Ciasto rozwałkować na grubość 1/2 cm (jeśli się klei podsypujemy mąką podczas wałkowania). Wykrawać niewielkie kółka. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasteczka układać dosyć szeroko bo sporo urosną, smarować jajkiem i posypywać brązowym cukrem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni od 10 do 15 minut (w zależności od wielkości ciasteczek).
Ciasteczka wychodzą chrupiące, bardzo maślane i gdyby nie „strzelający” cukier podczas jedzenia, trudno byłoby uwierzyć, że coś jemy. Długo są świeże, a przechowywane w zamknietym pojemniku nie tracą swojej chrupkości.
Porady
Podajemy z gorącym mlekiem, kakao, kawą lub herbatą
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Ciasteczka pyszne, znikają w mgnieniu oka mimo jednej wady. Wg mnie to nie strzela cukier a kasza manna. Zostają na języku białe ziarenka. Na pewno jeszcze je kiedyś zrobię i na pewno bez grysiku. Tylko pytanie czym go zastąpić żeby nie stracic na kruchości i delikatności ciasteczek.
bardzo dobre ciastka polecam
Dziś zrobione, są super chrupiące
Dziekuje bardzo. ;o) Pozdrowienia dla rodzinki ;o)
;o)
Jadziu, przekazuję ukłony od mojej rodzinki za ten przepis Na wczorajsze święto zrobiłam dla moich dużych dzieci wersję mieszaną: mąka pełnoziarnista do środka, a wierzch z białą czekoladą, posypane płatkami migdałowymi... mmmm pycha Wczoraj wszystkie pochłonięte słychać było tylko ochy i achy i czasami mlaśnięcia DZIĘKI!!!
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
To wersja podstawowa ciastek. Ja robię je jeszcze np. w wersji z polewą czekoladową i wtedy daję połowę cukru do ciastek. Po upieczeniu oblewam z jednej strony rozpuszczoną czekoladą i posypuję posiekanymi migdałami lub orzechami laskowymi ;o)
;o)
Jadziu, ciasteczka upiekłam w dwóch wersjach: jedna Twoja -dla mnie trochę ciut za słodka, ale to już rzecz gustu. A druga z mąki pełnoziarnistej, otrębów orkiszowych i mielonch pestek dyni, posypane dynią i siemieniem Obie wersje zniknęły bez śladu Ciasteczka są pysznie chrupiące i pachnące Dzięki za przepis, polecam Sama często będę je robiła
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Wszystko jest kwestią gustu ;o) Pozdrawiam
;o)
jak dla mnie przepis nie wart najmniejszej uwagi,zarówno smak jak i wygląd ciasteczek nie zaspokoił moich oczekiwań
pyszne .....
Are you sure to delete this comment ?