thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
25min
Czas całkowity
40min
porcja/porcje/porcji
15 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

Ciasto

  • 100 g MASŁA 82%
  • 120 g masła orzechowego
  • 1 jajko
  • 150 g cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczek cukru waniliowego
  • 1 łyżeczek ekstraktu z wanilii
  • 170 g mąki pszennej
  • 1 płaskie łyżeczki do herbaty sody oczyszczonej
  • 1 płaskie łyżeczki do herbaty proszek do pieczenia
  • 1 szczypty soli morskiej
  • 50 g gorzkiej/mlecznej czekolady

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. 1. Odważyć sobie suche składniki (mąka, proszek, soda), przesypać do suchej miski.
    2. Do TM wrzucić kawałki czekolady - rozkruszyć: 50 sek, obroty 8 - w zależności jak duże kawałki czekolady lubimy.
    3. Masło, masło orzechowe i jajko ocieplić w temperaturze pokojowej.
    4. Dużą blachę (np. z wyposażenia piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 175 stopni C[/b].
    5. Do Thermomixa włożyć miękkie masło, masło orzechowe i cukier trzcinowy. Ucierać przez ok. 4 min. obroty 4, aż masa będzie jasna i puszysta. Dodać jajko, cukier wanilowy, ekstrakt i ubijać jeszcze przez ok. 3 min, obroty 4,5.
    6.Mieszankę mąki z proszkiem i sodą wsypać do ubitej masy i wymieszać (ok. 2 min, obroty 3-4) na jednolitą masę. Dodać kawałki czekolady i delikatnie wymieszać (10 sek, obroty 1).
    7. Wykładać na blaszkę z zachowaniem odstępów. Można wykładać masę zwykłą łyżką stołową (ok. 2 łyżki), bez uklepywania, na blaszce masa ma mieć kształt półkuli lub kapelusza grzyba, podczas pieczenia rozejdzie się na boki.
    8. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 15 minut[/b], aż na obrzeżach i na wierzchu ciasteczka będą już wypieczone, ale w środku będą jeszcze delikatnie miękkie. Dopiero po ostudzeniu bardziej stwardnieją i zastygną.


    Poza czekoladą polecam wypróbować: orzechy laskowe, M&M'sy, żurawinę, czekoladę białą i co kto lubi tmrc_emoticons.)

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Chocolate chip cookies - ciastka amerykańskie z masłem orzechowym i kawałkami czekolady

Wydrukuj:

Komentarze

  • września 28, 2019 at 10:05
    2.0

    Po pierwsze: powinno być zaznaczone, że przepis pochodzi ze strony kwestia smaku i opis jest skopiowany kropka w kropkę. A niestety sposób przygotowania nie jest dostosowany do TM - robiłam bez namysłu wg powyższych wskazówek i tm mi sie zgrzal, oddzielil mi się tłuszcz i dodalam mąki,zeby to jakos połączyć (Nie jestem jakimś ekspertem kulinarnym). Ciastka wyszły średnie. Dla czekolady 50s to zdecydowanie za dlugo-powstaje proszek. Wszystkie mieszania wydają mi się tu zdecydowanie za długie. Jeśli będę powtarzać to pewnie wzorujac się na oryginale,a nie na tym przepisie.