Czas przygotowania
25min
Czas całkowity
40min
porcja/porcje/porcji
15
porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
- TM 5
opublikowany: 08/01/18
zmieniono dnia: 08/01/18
Składniki
Ciasto
- 100 g MASŁA 82%
- 120 g masła orzechowego
- 1 jajko
- 150 g cukru trzcinowego
- 1 łyżeczek cukru waniliowego
- 1 łyżeczek ekstraktu z wanilii
- 170 g mąki pszennej
- 1 płaskie łyżeczki do herbaty sody oczyszczonej
- 1 płaskie łyżeczki do herbaty proszek do pieczenia
- 1 szczypty soli morskiej
- 50 g gorzkiej/mlecznej czekolady
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- 1. Odważyć sobie suche składniki (mąka, proszek, soda), przesypać do suchej miski.
2. Do TM wrzucić kawałki czekolady - rozkruszyć: 50 sek, obroty 8 - w zależności jak duże kawałki czekolady lubimy.
3. Masło, masło orzechowe i jajko ocieplić w temperaturze pokojowej.
4. Dużą blachę (np. z wyposażenia piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 175 stopni C[/b].
5. Do Thermomixa włożyć miękkie masło, masło orzechowe i cukier trzcinowy. Ucierać przez ok. 4 min. obroty 4, aż masa będzie jasna i puszysta. Dodać jajko, cukier wanilowy, ekstrakt i ubijać jeszcze przez ok. 3 min, obroty 4,5.
6.Mieszankę mąki z proszkiem i sodą wsypać do ubitej masy i wymieszać (ok. 2 min, obroty 3-4) na jednolitą masę. Dodać kawałki czekolady i delikatnie wymieszać (10 sek, obroty 1).
7. Wykładać na blaszkę z zachowaniem odstępów. Można wykładać masę zwykłą łyżką stołową (ok. 2 łyżki), bez uklepywania, na blaszce masa ma mieć kształt półkuli lub kapelusza grzyba, podczas pieczenia rozejdzie się na boki.
8. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 15 minut[/b], aż na obrzeżach i na wierzchu ciasteczka będą już wypieczone, ale w środku będą jeszcze delikatnie miękkie. Dopiero po ostudzeniu bardziej stwardnieją i zastygną.
Poza czekoladą polecam wypróbować: orzechy laskowe, M&M'sy, żurawinę, czekoladę białą i co kto lubi
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Kategorie przepisów:
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Po pierwsze: powinno być zaznaczone, że przepis pochodzi ze strony kwestia smaku i opis jest skopiowany kropka w kropkę. A niestety sposób przygotowania nie jest dostosowany do TM - robiłam bez namysłu wg powyższych wskazówek i tm mi sie zgrzal, oddzielil mi się tłuszcz i dodalam mąki,zeby to jakos połączyć (Nie jestem jakimś ekspertem kulinarnym). Ciastka wyszły średnie. Dla czekolady 50s to zdecydowanie za dlugo-powstaje proszek. Wszystkie mieszania wydają mi się tu zdecydowanie za długie. Jeśli będę powtarzać to pewnie wzorujac się na oryginale,a nie na tym przepisie.