- TM 31
Składniki
Ciasto
- 600 gramów mąki
- 50 gramów oleju
- pół łyżeczki soli
- 40 gramów drożdży świeżych
- 60 gramów cukru
- 300 gramów wody letniej
Masło cytrynowo - pomarańczowe
- 1 pomarańcza - sama otarta skòrka
- 2 cytryny - otarta skòrka
- 100 gramów cukru
- 120 gramów masła, miękkiego
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Wszystkie składniki włożyć do naczynia miksującego i wyrobić ciasto przez 2minuty// .
2. Ciasto wyjąć z naczynia, rozwałkować na prostokąt. Ciasto powinno mieć grubość 0,5 cm.
3. Rozwałkowane ciasto posmarować 120 g miękkiego masła (samego masła).
4. Skórkę otartą z dwóch cytryn i jednej pomarańczy wymieszać z cukrem i wysypać na ciasto. Równomiernie rozprowadzić, żeby nie było pustych brzegów.
(Wariant: Masło z cukrem i skórkami cytrusowymi można także wymieszać w naczyniu miksującym. Włożyć wszystkie składniki i mieszać 25 sek/ obr. 6. Ja jednak korzystam z tradycyjnego sposobu.)
5. Przygotować średniej wielkości natłuszczone naczynie żaroodporne lub blachę z papierem do pieczenia.
6. Ciasto, posmarowane masłem ze skórkami, należy pokroić w podłużne pasy o szerokości około 5 cm.
7. Następnie należy je składać w harmonijkę i ustawiać poziomo na blaszce/ w naczyniu żaroodpornym, tak by było widać fale harmonijki. (To ważne, by nie postawić harmonijek źle, mają być położone, tak by było je widać)
8. Piec w nagrzanym piekarniku 25-30 minut w 200 stopniach.
Chlebek cytrynowo - pomarańczowy
Porady
Ciasto można wykonać z różnymi dodatkami - z cynamonem, jabłkami, wiórkami kokosowymi, czekoladą itd. Kto na co ma ochotę. Smacznego!
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze