- TM 31
Składniki
Pokrycie:
- 200 g płatków migdałowych
- 20 g dżemu lub konfitury morelowej
- 100 g masła pokrojonego w kostki
- 15 g cukru wanilinowego
- 50 g cukru
Przełożenie (krem):
- 500 g mleka
- 200 g śmietany kremówki do ubicia
- 2 łyżeczki żelatyny (lub 4 listki)
- 100 g cukru
- 1 opakowania budyniu waniliowego (na 0,5l mleka)
Ciasto:
- 300 g mąki
- 50 g oleju
- 100 g cukru
- 15 g proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 130 g twarogu
- 50 g mleka
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Cukier, cukier wanilinowy, masło i dżem morelowy włożyć do naczynia miksującego i podgrzać 2,5min/60oC/obr. poz. 2, następnie rozdrobnić 5 sek./obr. poz. 6.
Dodać migdały i wymieszać 10 sek./"Obroty wsteczne" /obr. poz. 1.
Otrzymaną masę rozprowadzić równomiernie na cieście i piec 30 minut w 175oC.
Pozostawić do ostygnięcia.
Przeciąć w poziomie na 2 równe blaty.
Wszystkie składniki na ciasto włożyć do naczynia miksującego i wymieszać 15 sek./obr. poz. 5 do uzyskania jednolitej masy.
Ciasto wyłożyć do okrągłej natłuszczonej formy Ø 26 cm wysypanej bułką tartą.
Namoczyć żelatynę według wskazówek na opakowaniu.
Na ostrza nałożyć motylek. Wleć śmietanę do naczynia miksującego i ubijać obr. poz. 3. do utrzymania odpowiedniej gęstości. Wyłożyć do innego naczynia.
Ponownie nałożyć motylek. Do naczynia włożyć mleko, cukier i budyń waniliowy, gotować 6,5 min/100oC/obr. poz. 3. Włożyć wyciśniętą żelatynę przez otwór w pokrywie i wymieszać 3 sek./obr. poz. 3. Otrzymaną masę schłodzić w zimnej wodzie, mieszając od czasu od czasu, żeby nie powstała skórka.
Wymieszać masę z naczynia z bitą śmietaną. Otrzymany krem rozłożyć równomiernie na dolnej warstwie ciasta, nałożyć górną warstwę.
Pokrycie:
Ciasto:
Przełożenie (krem):
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Jadłam podobne ciasto ze znanej cukierni Twoje z pewnością jest pyszne tamte z cukierni było bardzo smaczne dodaje do wypróbowania
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję