
Czas przygotowania
20min
Czas całkowity
50min
porcja/porcje/porcji
0
porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
Składniki
Biała kiełbasa pieczona w sosie chrzanowym
- 6 porcji biała kiełbasa, surowa
- 30 gramy masło
- 100 gramy cebula, przekrojona na pół
- 10 gramy mąka pszenna
- 250 gramy bulion, warzywny lub mięsny
- 150 gramów śmietana, 36% tłuszczu, lub 30%
- 30 gramy chrzan, tarty
- 2 szczypty sól, do smaku
- 2 szczypty pieprz, do smaku
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Alex - kwadratowa forma do zapiekania
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Włożyć cebulę 100g do naczynia miksującego, rozdrobnić
"Miksowanie" 5 s / obr. 5
- Dodać masło 30g
- Zeszklić cebulę
"Miksowanie" 3 min / 120°C / obr. 1[/b]
- Dodać mąkę 10g
- Podsmażyć
"Miksowanie" 2 min / 120°C / obr. 1[/b]
- Dodać bulion (250g)
- Dodać śmietankę 30% (150g)
- Dodać chrzan (30g)
- Doprawić solą i pieprzem
"Miksowanie" Gotować 5 min / 100°C / obr. 2[/b]
- Zmiksować sos (opcjonalnie dla gładszej konsystencji)[/b]
"Miksowanie" 10 s / obr. 7[/b]
(lub pominąć ten krok, jeśli wolisz sos z wyczuwalną cebulką) - W międzyczasie podsmażyć kiełbaski na patelni (lub Varomie przez ok. 15–20 min / Varoma / obr. 1, z wodą w naczyniu miksującym – ok. 500 g)
- Przełożyć kiełbaski do naczynia żaroodpornego, zalać przygotowanym sosem.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C (góra-dół)[/b] przez 25–30 minut[/b], aż sos lekko się zrumieni.
Przygotowanie sosu chrzanowego:
2. Pieczenie kiełbasek:
Porady
Aromatyczna, delikatnie pikantna, z dodatkiem śmietanki i domowego chrzanu – smakuje jak u babci, ale przygotujesz ją szybko i bez stresu.
Idealne na świąteczny obiad, wielkanocne śniadanie lub rodzinne spotkanie – podane z ziemniaczkami, kaszą lub chrupiącym pieczywem.
Tradycyjny smak, nowoczesna wygoda – wielkanocny hit na Twoim stole![/b]
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Kategorie przepisów:
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze