thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
20min
Czas całkowity
50min
porcja/porcje/porcji
0 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

Biała kiełbasa pieczona w sosie chrzanowym

  • 6 porcji biała kiełbasa, surowa
  • 30 gramy masło
  • 100 gramy cebula, przekrojona na pół
  • 10 gramy mąka pszenna
  • 250 gramy bulion, warzywny lub mięsny
  • 150 gramów śmietana, 36% tłuszczu, lub 30%
  • 30 gramy chrzan, tarty
  • 2 szczypty sól, do smaku
  • 2 szczypty pieprz, do smaku

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Alex - kwadratowa forma do zapiekania
    Alex - kwadratowa forma do zapiekania kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Przygotowanie sosu chrzanowego:
  1. Włożyć cebulę 100g do naczynia miksującego, rozdrobnić
    Miksowanie"Miksowanie" 5 s / obr. 5
  2. Dodać masło 30g
  3. Zeszklić cebulęMiksowanie"Miksowanie" 3 min / 120°C / obr. 1[/b]
  4. Dodać mąkę 10g
  5. PodsmażyćMiksowanie"Miksowanie" 2 min / 120°C / obr. 1[/b]
  6. Dodać bulion (250g)
  7. Dodać śmietankę 30% (150g)
  8. Dodać chrzan (30g)
  9. Doprawić solą i pieprzemMiksowanie"Miksowanie" Gotować 5 min / 100°C / obr. 2[/b]
  10. Zmiksować sos (opcjonalnie dla gładszej konsystencji)[/b]Miksowanie"Miksowanie" 10 s / obr. 7[/b]
    (lub pominąć ten krok, jeśli wolisz sos z wyczuwalną cebulką)
  11. 2. Pieczenie kiełbasek:
  12. W międzyczasie podsmażyć kiełbaski na patelni (lub Varomie przez ok. 15–20 min / Varoma / obr. 1, z wodą w naczyniu miksującym – ok. 500 g)
  13. Przełożyć kiełbaski do naczynia żaroodpornego, zalać przygotowanym sosem.
  14. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C (góra-dół)[/b] przez 25–30 minut[/b], aż sos lekko się zrumieni.

Porady

Aromatyczna, delikatnie pikantna, z dodatkiem śmietanki i domowego chrzanu – smakuje jak u babci, ale przygotujesz ją szybko i bez stresu.

Idealne na świąteczny obiad, wielkanocne śniadanie lub rodzinne spotkanie – podane z ziemniaczkami, kaszą lub chrupiącym pieczywem.

Tradycyjny smak, nowoczesna wygoda – wielkanocny hit na Twoim stole![/b]

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Biała kiełbasa pieczona w sosie chrzanowym

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy