Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
0
porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
- TM 6
- TM 5
- TM 31
opublikowany: 19/11/19
zmieniono dnia: 19/11/19
Składniki
Wariant Domowe hamburgery
- Bułki (6-8 sztuk)
- .
- 450 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 60 ml ciepłej wody
- 250 ml ciepłego mleka
- 2 łyżeczkisuszonych drożdży
- 2 łyżki oleju
- Kilka łyżekmleka (do posmarowania bułek)
- 1 łyżka cukru
- Sezam (do posypania)
- Hamburgery tex-mex
- ., .
- 0,5 - 0,7 kg mielonego mięsa wołowego
- 1 mała cebula
- 1 łyżeczka przyprawy chilli con carne
- 1 łyżeczka kuminu
- garść kolendry
- 2 łyżeczki musztrady dijon
- ząbek czosnku
- sól, pieprz
Sos hamburgerowy
- 200 gramów majonez
- 25 gramów Ketchupu
- 0.5 łyżeczki musztardy Dijon
- 20 gramów ogórek konserwowy, Pokrojony w kawałki
- 15 gramów zalewy z ogórków konserwowych
- 0.5 łyżeczek Cebuli suszonej
- 1/4 łyżeczek czosnku, granulowanego
- szczypty pieprzu czarnego, mielonego
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Wszystkie składniki ciasta czyli
450 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
60 ml ciepłej wody
250 ml ciepłego mleka
2 łyżeczki suszonych drożdży
2 łyżki oleju
1 łyżka cukru
włozyc do naczynia miksującego i wyrabiać: czas 3 min./"Ciasto"
Dobrze wyrobione ciasto włożyć do miski wcześniej posmarowanej olejem, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto pozbaw gazów rozpłaszczając je na blacie i podziel na części, z których uformujesz bułeczki.
Uformowane bułki trzeba koniecznie mocno spłaszczyć całą powierzchnią dłoni, gdyż jeśli za bardzo wyrosną, będzie trudno jeść kanapki. U mnie spłaszczone miały ok. 2cm wysokości. Uformowane bułki umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić przykryte w ciepłe miejsce na ok. 40 minut do napuszenia. Przed pieczeniem posmarować mlekiem i posypać sezamem. Zamiast mleka można użyć jajka, jednak bułki będą się wtedy błyszczały – ja nie chciałam takiego efektu. Aby ziarna sezamu nie odpadały od upieczonych bułek, należy posypać ja na posmarowane mlekiem (jajkiem) bułki i jeszcze raz posmarować mlekiem (jajkiem). Piec 20 minut w 200st. Studzić na kratce.
1 małą Cebulkę, 1 łyżeczkę kuminu "Mieszanie" , garść kolendry i ząbek czosnku rozdrobnić - czas 10sek./obr.7-8. Dodac 0.5 kg miesa i resztę składników czyli 1 łyżeczke przyprawy chilli con Carne I 2 łyżeczki musztardy Dijon wyrobić - czas 1min./ obr. 4. Uformowac kotlety i smazyc na patelni grillowej lub na grillu.
SOS do hamburgerow
Do naczynia miksującego włożyć ketchup majonez, musztardę, dodać ogórek, zalewę z ogórków, cebulę suszoną, czosnek granulowany i pieprz, wymieszać 10 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, wymieszać kolejne 10 s/obr. 3.
Sos hamburgerowy przechowywać w szczelnie zamykanym pojemniku w lodówce i wykorzystać jako dodatek, np. do burgerów.
W roli dodatków wystąpiły pomidory, ser (można go położyć na kotlety na grillu, żeby się rozpuścił), sałata lodowa, cebula czerwona i biała, ogórki konserwowe i różne sosy ja zawsze daje hamburgerowy.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Kategorie przepisów:
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Are you sure to delete this comment ?