thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
10min
Czas całkowity
10min
porcja/porcje/porcji
3 słoik/słoiki/słoików
Poziom
--

Składniki

  • 300 g jabłek
  • 300 g przetartych winogron (pure) (użyłam owoców, które pozostały mi po zrobieniu soku)
  • pół łyżeczki cynamonu
  • pół łyżeczki imbiru mielonego lub świeżego
  • 100 g cukru / xylitolu
  • 1 łyżeczka agaru lub żelatyny /żelfixu.., opcjonalnie

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Koszyczek
    Koszyczek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Pure z czarnych winogron (z których wcześniej zrobiłam sok w TM, przepis na Przepisowni)  i jabłka  umieszczamy w kielichu i mixujemy 6sekund/obroty 6

    2. dodajemy pozostałe składniki i gotujemy dżem :

    czas 10 minut / obroty  2  / temperatura 100

     

    3.przelewamy do suchych, wyparzonych słoiczków, stawiamy do góry dnem na 15 minut

Porady

Na pokrywę stawiamy koszyczek (zapobiegnie to ewentualnym rozbryzgom dżemu)

Jeśli dżemu nie robimy z winogron powstałych jako produkt uboczny soku i mamy kwaskowe jabłka można użyć więcej cukru .

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Dżem Winogronowo-Jabłkowy

Wydrukuj:

Komentarze

  • października 11, 2016 at 21:25
    5.0

    Bardzo dobry dżem. Cudowne połączenie imbiru i cynamonu-nigdy takiego nie próbowałam.

  • października 10, 2014 at 23:27
    5.0

    Bardzo smaczny dżem! 

  • września 28, 2014 at 14:11
    5.0

    Zrobiłam właśnie dżem z tego przepisu-jest pyszny!

    Dziękuję i pozdrawiam tmrc_emoticons.-)

    " Trzymaj się z dala od ludzi, którzy tłamszą twoje marzenia. Mali ludzie zawsze to robią. Jednak, naprawdę wielcy sprawiają, że ty także możesz stać się wielki. "

  • września 29, 2013 at 18:50

      tmrc_emoticons.)   Ash, ja też nie lubię pestek w tym dżemie dlatego robię go z pure przetartego przez sito ( z winogron wcześniej robię sok co ułatwia potem pozbyć się pestek i bez problemu się dają przetrzeć przez sitko )

    Powodzenia! Pozdrawiam!

  • września 28, 2013 at 11:37
    5.0

    pytanie od laika: pestki w winogronach. Dżem zrobiony- pyszny. Zmiksowałam świeże, jasne winogrona, ale pestki jednak bardzo wyczuwalne i przeszkadzają...

    Ale przepis polecam, bo smaczny i samo zdrowie tmrc_emoticons.)

  • września 18, 2012 at 19:13

    Przepis na sok już zamieszczony, dżem jeszcze w przygotowaniu tmrc_emoticons.;)

    Pozdrawiam!

    http://www.przepisownia.pl/search/tmrc_solr_recipe/?solrsort=&filters=uid%3A36673

  • września 16, 2012 at 18:46

    neo_natka

    czy ktoś próbował zrobić sok i dżem z jasnych winogron?

     

    Udało mi się znaleźć kilka kiści już dojrzałych winogron zielonych w ogródku i zaraz potaram się zrobić i dam znać tmrc_emoticons.)

  • września 16, 2012 at 11:04

    czy ktoś próbował zrobić sok i dżem z jasnych winogron?

  • września 13, 2012 at 23:26
    5.0

    Jestem pewna, ze jest pysznytmrc_emoticons.p tmrc_emoticons.p Bardzo lubie soki i dzemy z winogromBig Smile Big Smile  Jest troszke inny, niz mòj, wiec musze wypròbowactmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            

  • września 13, 2012 at 22:31

    Do jabłek dodaję też zamiast winogron pozostałości po odparowaniu malin na sok. Zamiast cynamonu i imbiru dodaję wtedy listki mięty pokrojone w paseczki  tmrc_emoticons.)  i skórkę otartą z cytryny. Polecam, pyyycha  tmrc_emoticons.D   

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile