thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
55min
Czas całkowity
1h 35min
porcja/porcje/porcji
12 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

Muffinki szarlotkowe z owsianą kruszonką

  • 400 gramy jabłek, lub jabłka prażone
  • 250 gramy mąki pszennej
  • 180 gramy zimnego masła, lub margaryna Kasia
  • 60 gramy cukru
  • 50 gramy cukru trzcinowego, nierafinowego
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 żółtka
  • 1,5 łyżki wody
  • 40 gramy płatków owsianych
  • 1 łyżki cynamonu, mielonego
  • 1 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Koszyczek
    Koszyczek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Piekarnik
  1. Rozgrzej piekanik do 170 stopni z grzaniem obustronnym.
  2. Owsiana kruszonka
  3. 1. Do suchego i czystego naczynia miksującego wsypać płatki owsiane i zmielić. 10s/obr. 10Miksowanie"Miksowanie"
    2. Dodać 20g cukru trzcinowego, 1/2 łyżeczki cynamonu, gałkę muszkatołową, 20g mąki, 40g masła i wymieszać. 15 s/obr. 5Miksowanie"Miksowanie"
    3. Przełożyć do miseczki i odstawić do lodówki.
  4. Ciasto
  5. 1. Foremki do muffinek natłuścić masłem i odstawić.
    2. Do czystego i suchego naczynia wsypać 60g cukru i zmielić. 15 s/obr. 10Miksowanie"Miksowanie"
    3. Do naczynia dodać 220g mąki, cukier waniliowy, 120g masła, żółtka, wodę i wymieszać. 25 s/obr. 5.Miksowanie"Miksowanie"
    4. Ciasto przełożyć na blat, zagnieść i wylepić cienko przygotowane foremki, ciasta wystarcza na 12 sztuk.
    5. Foremki odstawić do lodówki.
  6. Nadzienie
  7. 1. Do naczynia włożyć obrane i wydrążone jabłka lub prażone jabłka ze słoika, dodać 30g cukru trzcinowego i 1/2 łyżeczki cynamonu, a następnie rozdrobnić. 7 s/obr. 4.Miksowanie"Miksowanie"
    2. Dodać 20g masła, dusić bez założonej miarki. 6 min/120/Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" /Mieszanie"Mieszanie"
    3. Dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać 10 s/Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" /obr. 2
  8. Robienie muffinek
  9. 1. Przygotowane ciasto w foremkach wykładamy z lodówki, a następnie wypełniamy muffinki przygotowanym nadzieniem.
    2. Wyciągamy z lodówki owsianą kruszonkę i posypujemy nią muffinki.
    3. Muffinki pieczemy około 35/40min. Boczne ścianki muffinek muszą być zarumienione.

Porady

Muffinki smakują jeszcze lepiej, kiedy podajemy je na ciepło wraz z lodami.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Muffinki szarlotkowe z owsianą kruszonką

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy