thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 3
thumbnail image 4
thumbnail image 1 thumbnail image 2 thumbnail image 3 thumbnail image 4
Czas przygotowania
1h 15min
Czas całkowity
2h 30min
porcja/porcje/porcji
16 kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
Łatwy

Składniki

Szarlotka bezglutenowa

  • 1500 g prażonych jabłek
  • 0,5 laski wanilii
  • 130 g cukru
  • 200 g zimnego masła
  • 130 g mąki ryżowej, białej
  • 160 g mąki ziemniaczanej
  • 70 g mąki z ciecierzycy
  • 1 żółtko
  • 1 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia, bezglutenowego

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Szarlotki bezglutenowej
  1. Do naczynia miksującego włóż pokrojoną połówkę laski wanilii, dodaj cukier, zmiel 20s/obr.10.
  2. Dodaj pokrojone masło, mąkę ryżową, mąkę zieniaczaną, moąkę z ciecierzycy, żółtko, proszek do pieczenia, wymieszaj przy pomocy kopystki 25s/obr.5.
  3. 1/3 ciasta uformuj w kulę i włóż do namrażalnika na 45 minut.
  4. Pozostałym ciastem wylep dno formy do pieczenia lub rozwałkuj na papierze do pieczenia. Nakłuj gęsto widelcem i wstaw do nagrzanego do 180 st.C piekarnika. Piecz 15 minut.
  5. Na podpieczone ciasto wyłóż prażone jabłka, na wierzch zetrzyj na tarce o dużych oczkach mrożone ciasto. Wstaw do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piecz 50-60 minut.
  6. Ostudzone ciasto odstaw do ostudzenia, posyp cukrem pudrem i pokrój ostrym nożem. Ciasto bezglutenowe ma to do siebie, że się mocniej kruszytmrc_emoticons.;)
    Smacznego.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • Appliance TM 21 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 21

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Szarlotka bezglutenowa

Wydrukuj:

Komentarze

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: