thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
1h 30min
Czas całkowity
2h 0min
porcja/porcje/porcji
18 porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni
  • TM 6
  • TM 5
  • TM 31
  • TM 21
opublikowany: 13/02/22
zmieniono dnia: 22/02/22

Składniki

Ciasto

  • 80 g cukru
  • 60 g drożdży świeżych
  • 360 g mleka roślinnego lub krowiego
  • 4 żółtka
  • 24 g babki jajowatej, mielonej
  • 80 g roztopionego masła
  • 260 g mąki ryżowej, białej
  • 260 g skrobia ziemniaczana
  • 2 łyżki spirytus rektyfikowany 96%
  • 200 g marmolada różana, lub wieloowocowa
  • 1.5 litra oleju

Lukier

  • 200 g cukru
  • 2 białka jaja kurzego

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Ciasto
  1. Do naczynia miksującego wsypać cukier, dodać drożdże, mleko, żółtka, mieloną babkę jajowatą i masło, podgrzewać 3 min/37°C/obr. 3.
  2. Dodać mąkę ryżową i ziemniaczaną, wyrobićCiasto"Ciasto" /2 min·
  3. Dodać spirytus, wyrobićCiasto"Ciasto" /1 min.
  4. Ciasto przełożyć do dużej miski, przykryć ściereczką kuchenną, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (ok. 30-60 min).
  5. Ciasto podzielić na 12 kawałków. Z 2 kawałków oformować po kole o grubości od 1.5-2 cm. Na pierwszym krążku położyć łyżeczkę marmolady i przykryć drugim krążkiem ciasta. Szklanką odciąć nadmiar ciasta, w dłoniach ukulać pączka, ponownie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    Kolejnego pączka przygotować formując jeden krążek z odciętego ciasta, a drugi zabierając z poporcjowanego na samym początku ciasta.
  6. Na kuchence w garnku rozgrzać olej. Pączki smażyć na gorącym oleju, aż się zarumienią, następnie odwrócić na drugą stronę i smażyć na złocistobrązowy kolor. Pączki wyjąć łyżką cedzakową i wyłożyć na papierowy ręcznik.
  7. Pączki można polukrować gdy są jeszcze ciepłe lub podawać po ostudzeniu, posypane cukrem pudrem.
  8. Lukier
  9. Do naczynia miksującego wsyp cukier, zmiel 20 s/obr.10.
  10. Dodaj białka i wymieszaj 20 s/obr.6
  11. Ciepłe pączki maczaj w lukrze i podawaj po wystudzeniu.

Porady

Oleju do smażenia nie należy zbyt mocno rozgrzewać, gdyż pączki spalą się na zewnątrz, a w środku pozostaną surowe.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • Appliance TM 21 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 21

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Pączki bezglutenowe

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?