Czas przygotowania
1h 0min
Czas całkowity
1h 0min
porcja/porcje/porcji
12
kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
Łatwy
- TM 6
- TM 5
- TM 31
- TM 21
opublikowany: 28/03/23
Składniki
Babka cytrynowa bezglutenowa
- 250 g masła
- 200 g cukru
- 200 g mąki ryżowej, białej
- 4 jajka
- 10 g skórki z cytryny, cienko obranej
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia, bezglutenowego
- 2 łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Do naczynia miksującego wsypać cukier, dodać skórkę z cytryny i zmielić 20s/obr.10. Cytrynowy cukier puder przesypać do innego naczynia.
- Do naczynia miksującego włozyć masło i rozpuścić 3min/70st.C/Obr.2. Masło przelać do innego naczynia.
- Do naczynia miksującego wbić jajka, dodać cukier puder cytrynowy, cukier waniliowy i wymieszać 2min/obr.5.
W tym czasie nagrzać piekarnik do 180 st.C oraz formę na babkę z kominem posmarować tłuszczem i obsypać mąką ziemniaczaną. - Dodać mąkę ryżową, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia, wymieszać 10s/obr.5. Wymieszać ponownie 30s/obr.4. i w trakcie mieszania przez otwór w pokrywie dodać roztopione masło.
- Ciasto przelać do przygotowanej formy na babkę i piec 40-50 min, przed wyjęciem sprawdzić czy patyczek włożony w ciasto będzie suchy. Babkę pozostawić po upieczeniu na ok. 15 min w formie, następnie przełozyć na paterę i posypać cukrem pudrem lub polać lukrem cytrynowym.
Ciasta
Porady
Polanie babki lukrem spowoduje, że babka dłużej będzie wilgotna w środku.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
Przepis jest tworzony dla
TM 21
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Kategorie przepisów:
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Rany jaka ona pyszna! Zrobilam bez lukru i połowę już zjedliśmy (a miała być na Niedzielę Wielkanocną). Szkoda że nie mam już ryżu żeby dorobić mąkę ryżową. Zapisałam już w swoich ulubionych i na pewno będę powtarzać.
Are you sure to delete this comment ?