Czas przygotowania
1h 15min
Czas całkowity
2h 15min
porcja/porcje/porcji
12
kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
Łatwy
- TM 6
- TM 5
- TM 31
- TM 21
opublikowany: 18/09/22
Składniki
Ciasto marchewkowe bezglutenowe
- 100 g orzechów włoskich, łuskanych, można zastąpić orzechami pekan
- 300 g marchewki, pokrojonej na kawałki
- 180 g oleju kokosowego
- 4 jajka
- 150 g cukru kokosowego
- 10 g soku z pomarańczy, świeżo wyciśniętego, można zastąpić sokiem z cytryny
- 150 g mąki ryżowej, białej
- 100 g mąki z tapioki, można zastąpić mąką ziemniaczaną
- 1 łyżeczki proszku do pieczenia, bezglutenowego
- 1 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczki cynamonu, mielonego
- 1 łyżeczki kardamonu, mielonego
- 1/4 łyżeczki soli
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć orzechy, rozdrobnić 3s/obr.5. Przełożyć do większej salaterki.
- Do naczynia miksującego dodać marchewkę, rozdrobnić 8s/obr.5. Przełożyć do orzechów.
- Do naczynia miksującego dodać olej kokosowy, jajka, cukier kokosowy, wymieszać 30s/obr.5.
- Dodać sok z pomarańczy, mąkę ryżową, mąkę z tapioki, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon, kardamon, sól, wimieszać 5s/obr.6.
- Dodać rozdrobnioną wcześniej marchewkę z orzechami i wymieszać 15s/"Obroty wsteczne" /obr.4.
- Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 60-70 min w temp 180 st.C. W przypadku mocnego zarumienienia, 10 minut przed końcem pieczenia ciasto przykryć arkuszem papieru do pieczenia. Ciasto wyjąć z piekarnika po uprzednim sprawdzeniu patyczkiem, że jest dopieczone w środku.
Ciasta marchewkowego bezglutenowego
Porady
Jeśli chcemy, żeby ciasto było wysokie, należy je piec w tortownicy o średnicy 22cm.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
Przepis jest tworzony dla
TM 21
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Save the cabbage that arrived in the varoma, which I fried together at once for 25 seconds on 6.5 turns dordle.
Are you sure to delete this comment ?