thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
30min
Czas całkowity
1h 30min
porcja/porcje/porcji
12 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

ciasto

  • 200 gramów herbatników, Leibniz
  • 60 gramów masła

prażone jabłka

  • 4-5 jabłek
  • 1 łyżeczki miodu
  • 1 łyżeczki cynamonu, mielonego

masa serowa

  • 1000 gramów sera, twarogowego
  • 4 jajka
  • 150 gramów cukru
  • 80 gramów budyniu śmietankowego, w proszku

kruszonka

  • 150 gramów mąki pszennej
  • 100 gramów masła, z lodówki
  • 100 gramów cukru
  • 1 łyżeczki soli

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    ciasto
  1. Włóż herbatniki do naczynia.
  2. Włącz mielenieMiksowanie"Miksowanie" na Wolne gotowanie"Wolne gotowanie" 30 s./Mieszanie"Mieszanie" obr.7
  3. Dodaj pokrojone kawałki masła.
  4. Włącz mielenieMiksowanie"Miksowanie" na Wolne gotowanie"Wolne gotowanie" 30 s./Mieszanie"Mieszanie" obr.7.
  5. Wykładamy ciasto na tortownicę, wyłożoną papierem (spód i brzegi).
  6. Ugniatamy ciasto lekko dłonią.
  7. Wkładamy na Wolne gotowanie"Wolne gotowanie" ok. 20 min do lodówki.
  8. prażone jabłka
  9. Jabłka, obieramy i kroimy w kostkę.
  10. Jabłka skrapiamy sokiem z cytryny.
  11. Dodajemy miód i cynamon.
  12. Gotujemy Wolne gotowanie"Wolne gotowanie" 7-8 minut ,Sous-vide"Sous-vide" temp.100 stopni , Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" obroty wsteczne.
  13. Przekładamy do innego naczynia, studzimy.
  14. Masę wykładamy na spód herbatników.
  15. Na masę serową wykładamy przestudzone jabłka.
  16. Masa serowa
  17. Do misy wrzucamy ser.
  18. Dodajemy cukier, jajka, budynie.
  19. Włączamy Mieszanie"Mieszanie" obr.3/na Wolne gotowanie"Wolne gotowanie" 1 min.
  20. kruszonka
  21. Składniki wrzucamy do naczynia.
  22. Nastawiamy na Wolne gotowanie"Wolne gotowanie" 30 s./ Mieszanie"Mieszanie" obr.4.
  23. Gotową kruszonką posypujemy jabłka.

Porady

1.Najlepsze jabłka to szara Reneta lub Ligol. 2.Kruszonka może być w zbitych grudkach, wówczas będziesz musiał/a rozkruszyć ją w rękach podczas nakładania. Jeśli jednak jest zbyt sypka, to w rękach, pod wpływem ciepła - zbijesz ją na większe kawałki.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Sernik z jabłkami i kruszonką

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?