thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 3
thumbnail image 1 thumbnail image 2 thumbnail image 3
Czas przygotowania
30min
Czas całkowity
1h 15min
porcja/porcje/porcji
24 kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
Średni

Składniki

Ciasto

  • 200 g margaryny, zimnej, pokrojonej na kawałki
  • 400 g mąki pszennej
  • 4 żółtka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowania cukru wanilinowego
  • 80 g cukru

Masa jabłkowa

  • 1500 g jabłek, winnych, obranych, wydrążonych, pokrojonych w ćwiartki (ok. 1800g przed obraniem)
  • 1/2 łyżeczki cynamonu, mielonego, plus dodatkowa porcja do posypania
  • 40 g cukru
  • 3 łyżki bułki tartej

Piana białkowa

  • 4 białka
  • 1 szczypty soli
  • 180 g cukru

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzać do temp. 180C.
  2. Do naczynia miksującego wsypać 180g cukru, zemleć na cukier puder Wolne gotowanie"Wolne gotowanie" 10s/Miksowanie"Miksowanie" obr.10, przełożyć do innego naczynia.
  3. Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki na ciasto według podanej kolejności, wymieszać przy pomocy kopystki Wolne gotowanie"Wolne gotowanie" 40s/Miksowanie"Miksowanie" obr.5. Ciasto podzielić na 2 części - jedną wiekszą, ok. 500g, i mniejszą, wynikową. Większą cześć ciasta rozwałkować na oprószonej mąką powierzchni i wyłożyć na natłuszczoną blachę o wymiarach ok. 40 x 24 x 6 cm, ponakłuwać widelcem i piec 15 minut w temp. 180C. Drugą cześć ciasta zawinąć w folię i włożyć na 30 minut do zamrażalnika. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  4. Do naczynia miksującego włożyć połowę obranych jabłek, rozdrobnić Wolne gotowanie"Wolne gotowanie" 4-5s/Miksowanie"Miksowanie" obr.4, przełożyć do innego naczynia. Drugą połowę jabłek rozdrobnić w ten sam sposób.
  5. Założyć motylek. Do naczynia miksującego włożyć całość rozdrobnionych jabłek. Dodać cynamon i cukier, poddusić Wolne gotowanie"Wolne gotowanie" 10min/Podgrzewanie"Podgrzewanie" 80C/Miksowanie"Miksowanie" obr.2, przełożyć do innego naczynia, ewentualnie odlać nadmiar soku. Zdjąć motylek. Umyć i osuszyć naczynie miksujące (nie mogą być tluste ani mokre).
  6. Upieczony spód ciasta posypać bułką tartą, wyłożyć równomiernie jabłka, posypać cynamonem.
  7. Założyć motylek, do naczynia miksującego wlać białka ze szczyptą soli, ubijać Wolne gotowanie"Wolne gotowanie" 4min/Miksowanie"Miksowanie" obr.3, po upływie ok. 1,5 minuty stopniowo dodawać przez otwór w pokrywie wcześniej przygotowany cukier puder. Ubitą pianę rozprowadzić równomiernie na jabłkach. Pozostałą cześć ciasta wyjąc z zamrażarki, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i posypać ciasto.
  8. Wstawić do piekarnika, piec ok. 45 min.

Porady

Do jabłek można dodać więcej lub mniej cukru według uznania, w zależności od tego, jak słodkie są owoce.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Jabłecznik

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy