Czas przygotowania
30min
Czas całkowity
1h 15min
porcja/porcje/porcji
24
kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
Średni
Składniki
Ciasto
- 200 g margaryny, zimnej, pokrojonej na kawałki
- 400 g mąki pszennej
- 4 żółtka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 opakowania cukru wanilinowego
- 80 g cukru
Masa jabłkowa
- 1500 g jabłek, winnych, obranych, wydrążonych, pokrojonych w ćwiartki (ok. 1800g przed obraniem)
- 1/2 łyżeczki cynamonu, mielonego, plus dodatkowa porcja do posypania
- 40 g cukru
- 3 łyżki bułki tartej
Piana białkowa
- 4 białka
- 1 szczypty soli
- 180 g cukru
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Piekarnik rozgrzać do temp. 180C.
- Do naczynia miksującego wsypać 180g cukru, zemleć na cukier puder "Wolne gotowanie" 10s/"Miksowanie" obr.10, przełożyć do innego naczynia.
- Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki na ciasto według podanej kolejności, wymieszać przy pomocy kopystki "Wolne gotowanie" 40s/"Miksowanie" obr.5. Ciasto podzielić na 2 części - jedną wiekszą, ok. 500g, i mniejszą, wynikową. Większą cześć ciasta rozwałkować na oprószonej mąką powierzchni i wyłożyć na natłuszczoną blachę o wymiarach ok. 40 x 24 x 6 cm, ponakłuwać widelcem i piec 15 minut w temp. 180C. Drugą cześć ciasta zawinąć w folię i włożyć na 30 minut do zamrażalnika. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć połowę obranych jabłek, rozdrobnić "Wolne gotowanie" 4-5s/"Miksowanie" obr.4, przełożyć do innego naczynia. Drugą połowę jabłek rozdrobnić w ten sam sposób.
- Założyć motylek. Do naczynia miksującego włożyć całość rozdrobnionych jabłek. Dodać cynamon i cukier, poddusić "Wolne gotowanie" 10min/"Podgrzewanie" 80C/"Miksowanie" obr.2, przełożyć do innego naczynia, ewentualnie odlać nadmiar soku. Zdjąć motylek. Umyć i osuszyć naczynie miksujące (nie mogą być tluste ani mokre).
- Upieczony spód ciasta posypać bułką tartą, wyłożyć równomiernie jabłka, posypać cynamonem.
- Założyć motylek, do naczynia miksującego wlać białka ze szczyptą soli, ubijać "Wolne gotowanie" 4min/"Miksowanie" obr.3, po upływie ok. 1,5 minuty stopniowo dodawać przez otwór w pokrywie wcześniej przygotowany cukier puder. Ubitą pianę rozprowadzić równomiernie na jabłkach. Pozostałą cześć ciasta wyjąc z zamrażarki, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i posypać ciasto.
- Wstawić do piekarnika, piec ok. 45 min.
Porady
Do jabłek można dodać więcej lub mniej cukru według uznania, w zależności od tego, jak słodkie są owoce.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Are you sure to delete this comment ?