thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
1h 0min
Czas całkowity
1h 30min
porcja/porcje/porcji
30 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
  • TM 6
  • TM 5
  • TM 31
  • TM 21
opublikowany: 09/28/22
zmieniono dnia: 09/30/22

Składniki

Dziecinnie proste ciasteczka twarogowe z jabłkiem

  • 250 gramów chudego twarogu
  • 250 gramów masła lub margaryny, Schłodzonego, Margaryna typu Kasia może być
  • 250 gramów mąki pszennej tortowej
  • 5 jabłek
  • szczypta cynamonu
  • Cukier puder, Do oprószenia

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • SILPAT® - mata do pieczenia
    SILPAT® - mata do pieczenia
    kup teraz
  • SILPAT® - mata doskonały chleb
    SILPAT® - mata doskonały chleb
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Ciasto
  1. Do naczynia miksującego wsypać 250g mąki, 250g masła schłodzonego pokrojonego na kawałki, 250g twarogu pokrojonego na kawałki. Założyć miarkę i wyrabiać programem do ciastavCiasto"Ciasto" przez 2 minuty. Sprawdzić konsystencję. Jeśli ciasto jest zbyt luźne, dosypać ok 50g mąki. Wyrobić kolejną minutę.
  2. Ciasto przełożyć na kawałek folii spożywczej, zawinąć szczelnie i wstawić do lodówki na minimum 30minut, a najlepiej na całą noc.
  3. Przygotować jabłka. Obrać, pokroić w ósemki, wydrążyć z gniazd nasiennych. Oprószyć lekko cynamonem.
    Rozgrzać piekarnik do 180 st. C
  4. Schłodzone ciasto przełożyć na obficie oprószony mąką blaty, rozwałkować na ok 3-5 mm. Wycinać szklanką kółeczka (jak na pierogi). Na każdym kółkiem ciasta położyć kawałek jabłka, złożyć na pół ciasto i zlepić w rogach.
  5. Gotowe Ciastka układać na blasze na papierze lub macie to wypieków, zachować odległości ok 2cm pomiędzy ciasteczkami. Wstawić do nagrzanego piekarnika (180st.) I piec 30min.
    Podawać po ostudzeniu. Można oprószyć cukrem pudrem.
    Ciasteczka są kruche i delikatne, przypominają mi w strukturze coś pomiędzy ciastem kruchym a francuskim. Smacznego!

Porady

Można użyć innych owoców, np śliwek, brzoskwiń.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • Appliance TM 21 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 21

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?