Składniki
Ciasto:
- 200 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 80 g Migdałów
- 120 g orzechów włoskich, (albo laskowych, jak kto woli)
- 200 g gorzkiej czekolady
- 2 jajka
- 300 g mleka
- 150 g cukru
- 90 g oleju
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do naczynia wkładamy orzechy i migdały. Rozdrabniamy 5sek./obr.8. (Nie mogą być ani za grube, ani całkowicie zmielone. W razie potrzeby można troszkę wydłużyć rozdrabnianie. Jeśli wybraliśmy orzechy wloskie to musimy rozdrobnic je oddzielnie, krócej niż migdały). Orzechy przełożyć do innego naczynia.
Do naczynia włóż cazekoladę. Zetrzej - 5 sek./ obr. 6. Dodajemy mleko i zakładamy motylka. Podgrzewamy 4min./obr.2/50st. Zdejmujemy pokrywę i czekamy minutkę, żeby trochę ostygło.
Do naczynia dodajemy jajka, cukier i olej. Ubijamy 2 min/obr.3,5. W tym czasie do osobnej miski dajemy wszystkie "suche" skladniki (mąka, proszek, orzechy).
Zdjemujemy motylek i wsypujemy suche składniki. Mieszamy 8 sek./obr. 8. Przelewamy do foremek. Pieczemy ok. 15-20 minut w temperaturze 180 st.
Smacznego
Porady
Najlepsze są wtedy, gdy ciasto zostaje elastyczne (troszkę mokre), a nie przesuszone, dlatego nie można przesadzić z długością pieczenie
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze