
Składniki
- 150 g zakwasu żytniego
- 370 g mąki pszennej
- 150 g ziaren pszenicy
- 270-300 g letniej wody
- Pół cebuli
- 10 g soli
- oliwa z oliwek extra vergine
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Na rozgrzną oliwę wrzucamy pokrojoną cebulkę (można ją poszatkować w TM, ale ja tego nie praktykuje. Trzeba potem dużo pracy, żeby naczynie było suche do następnego kroku). Doprowadzamy ją do zeszklenia i odstawiamy, żeby troszkę przestygła.
W naczyniu mielimy pszenice 1min./obr. 10. Dodajemy pozostałe składniki. Trzeba uważać na ilość wody, żeby ciasto nie było zbyt rzadkie. Jeśli nasz zakwas jest młody można dodać odrobinę drożdży (dosłownie odrobinę). Wyrabiamy 4min/
"Blokada naczynia miksującego" /
"Ciasto" .
Chleb przekładamy do formy, przykrywamy i czekamy jak podwoi dwukrotnie objętość (około 3-4 godziny). Następnie wkłądamy do rozgrzanego piekarnika na około 40 minut.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Jutr próbuję-zastanawiam sie czy pół cebuli wystarczy dla wydobycia smaku, ale zobaczymy
Ja Tez sie wdrazam w pieczenia chleow i ten przepis na pewno wyprobuje
Mysle, ze mozna zamiast przenicy uzyc maki pelnoziarnistej albo orkiszowej
A czy mogę czymś zastąpić pszenice? Cięzko jest ją dostać tu gdzie mieszkam.
Chlebek wart wypróbowania, robiłam chlebek z cebulką ale z dodatkiem drożdży i bardzo mi smakował, z zakwasem będzie jeszcze lepszy
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Polecam
U mnie zniknął w jeden dzień!