thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
--
  • TM 31
opublikowany: 15/11/12
zmieniono dnia: 16/11/12

Składniki

  • 150 g zakwasu żytniego
  • 370 g mąki pszennej
  • 150 g ziaren pszenicy
  • 270-300 g letniej wody
  • Pół cebuli
  • 10 g soli
  • oliwa z oliwek extra vergine

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Na rozgrzną oliwę wrzucamy pokrojoną cebulkę (można ją poszatkować w TM, ale ja tego nie praktykuje. Trzeba potem dużo pracy, żeby naczynie było suche do następnego kroku). Doprowadzamy ją do zeszklenia i odstawiamy, żeby troszkę przestygła.

  2. W naczyniu mielimy pszenice 1min./obr. 10. Dodajemy pozostałe składniki. Trzeba uważać na ilość wody, żeby ciasto nie było zbyt rzadkie. Jeśli nasz zakwas jest młody można dodać odrobinę drożdży (dosłownie odrobinę). Wyrabiamy 4min/Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" /Ciasto"Ciasto" .

  3. Chleb przekładamy do formy, przykrywamy i czekamy jak podwoi dwukrotnie objętość (około 3-4 godziny). Następnie wkłądamy do rozgrzanego piekarnika na około 40 minut.

     

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Chleb cebulowy na zakwasie

Wydrukuj:

Komentarze