Składniki
Ciasto
- 2 szklanki mąki pszennej, (można też wcześniej odważyć sobie w innym naczyniu 400 g)
- 150 g airkoniaku, (ja daje likier jajeczny robiony w TM)
- cukier wanilinowy
- 2 czubatych łyżeczek mąki ziemniaczanej
- 5 jajek
- margaryna, (miękka)
- 290 g cukru
- 1 łyżki proszku do pieczenie
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do naczynia miksującego włożyć margarynę i cukier. Ucierać około 2 min./obr 5. (Ja co jakiś czas przerywam i zgarniam margaryne ze ścianek).
Gdy margaryna jest już gładka zmniejszyć obroty na 4 i dodawać przez otwór w pokrywie po jednym jajku. Następnie wlać likier jajeczny (można wyłączyć obroty i odważyć likier. Ja zazwyczaj daje go "na oko" lub odmierzam wcześniej).
Po dodaniu likieru odczekać 15 sekund, cały czas ucierająć na obrotach 4 dodać mąki i proszek do pieczenia. Całość ucierać jeszcze 45 sekund na obr. 5.
Piec w wysmarowanej formie. Jeśli jest to forma od babki wielkanocnej - około 45 minut w temperaturze 170 st. Jeśli jest to zwykła forma na ciasto - około 30 minut w 170 st.
Porady
Ja z przepisu piekę babkę wielkanocną, ale również ciasto z owocami, a czasami muffinki. Ciasto jest rewelacyjne i smakuje chyba każdemu
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Co do proszku - już dodany. Chyba przy zmianie szaty graficznej troche sie poprzestawiały niektóre przepisy... Co do zamiany alkoholu na cos innego to szczerze mówiąc nigdy nie próbowałam... alkohol całkowicie wyparowuje i nie jest w ogole wyczuwalny, za to wydaje mi sie, ze dzieki niemu ciasto jest wyjatkowe. Mozna by probowac zastapic je koglem moglem ubitym na Ciepło w TM (takim likierem jajecznym robionym w TM, ale bez alkoholu), moze by to jakos wyszlo, ale przyznaje szczerze, że nigdy nie próbowałam
A proszku do pieczenia ile?
A można czymś zastąpić likier,gdybym chciała zrobić wersję bezalkoholową?
Renka
dobre...pyszne...przepyszne.... itd....
Bardzo fajny, sprawdziłam na muffinkach! Ciasto proste w wykonaniu, a wyszło delikatne , puszyste, nie wysycha zbyt szybko. Następnym razem wykorzystam do jakiegoś ciasta
Are you sure to delete this comment ?