thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
20min
Czas całkowity
40min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
--
  • TM 31
opublikowany: 10/03/13
zmieniono dnia: 10/03/13

Składniki

  • 50 g drożdży
  • 350 g mąki pszennej
  • 330 g wody
  • 1 łyżka cukru
  • 10 g soli
  • 150 g mąki żytniej
  • 50 g pestka słonecznika

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego dajemy drożdże, cukier, 50 g mąki pszennej i 70 g wody. Mieszamy 1,30 min/37st./obr.1,5.

  2. Doadajemy resztę składników (pamiętaj, że daje się 300 g mąki i 210 wody, resztę daliśmy w poprzednim kroku). Mieszamy 2min/Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" /Ciasto"Ciasto" . Po tym czasie przekładamy do formy. Ja zazwyczaj czekam około 15 minut na wyrośnięcie i wsadzam chleb do zimnego piekarnika. Piekę około 25 minut, ale tu weźmy pod uwagę możliwości piekarnika tmrc_emoticons.)

    Smacznego

Porady

Chleb jest bardzo smaczny również z większą ilością mąki żytniej, lub jakąs inną mąką pełnoziarnistą tmrc_emoticons.) Trzeba pamiętać jednak o zachowaniu proporcji przy zmianach.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Chleb słonecznikowy na drożdżach

Wydrukuj:

Komentarze

  • lutego 8, 2021 at 12:22

    Nie ma temperatury peczenia, suma wody się nie zgadza 210 + 70 =280, a w przepisie 330 g

  • kwietnia 11, 2018 at 19:46

    Co to znaczy, ze należy zachować proporcje przy zmianach? Jeżeli zastapię część mąki pszennej żytnią to czy musze coś zmieniac w innych składnikach? Waga składników nie zmieni się. Dziekuję za odpowiedź.

  • grudnia 8, 2013 at 20:16

    chlebek bardzo dobry , polecam tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.-) Smile" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/smile.png" alt="tmrc_emoticons.)" height="19" width="19">Dzięki za przepis

    Beti

  • listopada 25, 2013 at 20:32

    Super przepis, bardzo dobry chlebus,nic nie zmieniałam wyszedł ideał. Będę go często piec.Dziękuję za przepis tmrc_emoticons.)

  • kwietnia 19, 2013 at 16:29
    5.0

     Chlebuś jest wyśmienity tmrc_emoticons.) Bardzo proszę o więcej takich super przepisów. Ja na tyle go urozmaiciłam go, że prażę słonecznik na suchej teflonowej patelni, a potem dodaję go do chlebka, jest wówczas jeszcze bardziej aromatyczny. Polecam i tak wypróbować tmrc_emoticons.)

  • marca 12, 2013 at 16:11

    Ja mam piekarnik bez mozliwosci ustawiania temperatury tmrc_emoticons.D Stąd to niedopatrzenie tmrc_emoticons.;) Producent deklaruje, że grzeje on na 200 st. Kiedyś czytałam, że chleba nie powinno się piec na takiej temperaturze, wiec mozna probowac 180, albo nie przejmowac sie i piec na 200 tmrc_emoticons.)

  • marca 11, 2013 at 17:56

    Witaj ! Pieczemy 25 minut w ilu stopniach ? tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)

     

    wiesia 55