Czas przygotowania
5min
Czas całkowity
20min
porcja/porcje/porcji
4
osoba/osoby
Poziom
Łatwy
- TM 5
opublikowany: 27/04/18
zmieniono dnia: 13/01/21
Składniki
na burgery warzywne
- 1 cebula
- 15 gramy oliwy z oliwek extra vergine
- 2 ząbków czosnku
- 2 łyżki natka pietruszki, świeża, tylko liście
- 225 gramy czerwonej fasoli Kidney, z puszki, odcedzonej z zalewy z puszki
- 155 gramy pieczarek
- 35 gramy płatków owsianych
- 100 gramy mąki chlebowej, pszennej pelnoziarnistej albo orkiszowejj
- 1 łyżeczki przecieru pomidorowego, z puszki, albo ketchupu
- 1 łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
- 1,5 łyżeczki soli ziołowej
- 2 szczypty pieprzu czarnego, świeżo mielonego
- 2 szczypty oregano, suszone
- 60 gramy bułki tartej
do przekladania bulek na burgery
- 1 pomidor, do przekladnia bulek na burgery
- 1 ogórek konserwowy, do przekladnia bulek na burgery
- 2 łyżki Ketchupu, do przekladnia bulek na burgery
- 4 liście sałaty masłowej, do przekladnia bulek na burgery (opcjonalnie)
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Piekarnik podgrzac na 180°C. Cebule, oliwe i oliwek oraz pietruszke i czosnek wrzucic do TM. Ustawic mielenie: 5 sek., obr. 5.
Potem przy pomocy kopystki przesunac zmiksowane produkty w TM w dol. Ustawic nastepnie: 3 min. Varoma, obr. 1 bez pomocy akcesoria-MIARKI MT. MIARKA MT pozostaje z boku TM.
Potem reszte skladnikow wrzucic do TM. Ustawic 20 sek, obr. 6 przy pomocy akcesoria-MIARKI MT. Na sam koniec dodac tyle panierki, czyli bulki tartej zeby mozna bylo uformowac burger, kotlety na ok. 4 do 5 bulek.
Piec burgery 10-15 min w nagrzanym uprzednio piekarniku i posmarowane olejem, tylko cienka warstwa.
Gotowe bulki na burgery do zapiekania ze sklepu (uprzednio podpieczone w piekarniku) przekladac ketchupem, pomidorami, ogorkami konserwowanymi. No i gotowe. Smacznego.
Porady
Oczywiscie mozna usmazyc burgery na patelni jako druga opcja do wyboru. Dlaczego ten przepis jest warzywny? Zobacz filmy na youtube: "101 Reasons to Go Vegan Napisy PL" (https://youtu.be/6hikZAaJGXY)
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Kategorie przepisów:
Amerykańska
Angielska
Polska
Jedzenie na wynos
Przepis dla studenta
Przepis dla starszych osób
Przyjęcie
Bufet
Wakacje
Urodziny dziecka
Piknik
Grill
Dzieci w kuchni
Gotowanie na co dzień
Przystawka
Danie główne
Śniadanie
Drugie śniadanie
Obiad
Podwieczorek
Kolacja
Przekąska
Wiosna
Lato
Jesień
Zima
Karnawał
Sylwester
Dzień Ojca
Dzień Babci i Dziadka
Łatwe
Naturalne
Szybkie
Kreatywne
Niedrogie
Przepis dla dzieci
Bez nabiału
Bez jajek
Bez alkoholu
Bez glutenu
Bez laktozy
Smażenie
Potrawa z roślin strączkowych
Bułka
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Are you sure to delete this comment ?