Składniki
- 750 g surowych ziemniaków
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 40 g otrębów owsianych
- 100 g mąki pszennej
- 1 jajko kurze
- 1 łyżeczka soli
- pół łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka majeranku suszonego
- 1 łyżeczka bazylii suszonej
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do naczynia wkładamy obrane i pokrojone na kawałki ziemniaki, jajko, mąkę, cebulę, czosnek i przyprawy i miksujemy czas 30 sek, obr, 4-5 - pomocna jest kopystka. Potem wrzucamy płatki owsiane i mieszamy czas 15 sek, obr.3.
Masę wykładamy do wysmarowanej olejem blaszki, foremki i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 190 stopni, grzałka góra-dół, przez czas 50-60 minut, na koniec możemy włączyć na chwilkę funkcje termoobiegu, aby baba się ładnie zarumieniła.
Ja zrobiłam z podwójnej porcji, ponieważ mam dużą foremkę, w jeden dzień baba została podana z sosem a na drugi dzień babe odsmazyliśmy na patelni. Pycha
Babę ziemniaczaną można podawać z różnymi sosami, surówką, ketchupem, odsmażaną na patelni lub na zimno jako przekąska.
Smacznego :-0
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 21
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
dodaje do wypróbowania Pozdrawiam
Witaj Agatko spróbuj a napewno będzie smakowała. Czekam na Twoje opinie na temat baby pozdrawiam
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
dzieki za przepis dodaje do wyprobowania
Pozdrawiam
Agata
Dziękuję Haniu za komentarz bardzo się cieszę, że baba smakowała pozdrawiam
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Bardzo smaczna i prosta w wykonaniu . Dziękuję
Hania z Łodzi:
Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Polecam Haniu. Daj znac jak smakowala pozdrawiam Sloneczko
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Magi jakoś mi umknął przepis :O , a przecież my jesteśmy pyrożercami i dlatego w najbliższym czasie baba zagości u mnie na stole
Hania z Łodzi:
Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Sprobuj Moniczko. Baba jest pyszna a najlepsza na drugi dzien odsmazana odgrzewalam ja tez na grilu i podalam z sosem czosnkowym. Rewelacja
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Super przepis. Szkoda, że go wcześniej nie znalazłam, bo miałam i ziemniaki i duużo sosu czosnkowego Następnym razem będę wiedziała, jak wykorzystać.
porcupine ma na imię Monika i zaprasza na swój blog o rękodziele: www.domzakoncemswiata.blogspot.com
Are you sure to delete this comment ?