thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
2h 0min
Czas całkowity
2h 0min
porcja/porcje/porcji
3 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

Marynata do mięsa

  • 3 kawałki podudzi z indyka, ze skórą
  • 2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżki papryki, mielonej słodkiej
  • 1/2 łyżeczki pieprzu, mielonego
  • 1/2 łyżeczki czosnku, granulowanego
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżki wody
  • 2 łyżki majeranku, suszonego

Sos i mięso

  • 2 łyżki masła
  • 50 gramów wody
  • 1 i 1/2 łyżki mąki pszennej
  • 130 gramów cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 suszone grzyby
  • 1 suszona śliwka
  • 1 łyżeczka bulionu drobiowego
  • 1/2 łyżeczki papryki, mielonej słodkiej
  • 1/2 łyżeczki pieprzu, mielonego
  • 2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 600 gramów wody

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Varoma
    Varoma kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Marynata do mięsa
  1. Wszystkie składniki wymieszać razem, natrzeć marynatą mięso, przykryć i wstawić na ok. 1 godzinę do lodówki.
  2. Sos i mięso
  3. Rozgrzać patelnię z masłem, ułożyć na niej podudzia i przerumienić każde po ok. 3 s z obu stron na złoty kolor, ułożyć w dolnej części przystawki Varoma.
    Na pokrywie Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" postawić kubek, wlać do niego 50 g wody, dodać mąkę, wymieszać całość widelcem i odstawić na bok.
    Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" włożyć składniki sosu z wyjątkiem wody, rozdrobnić 5 s /obr. 4, dolać wodę, nałożyć przystawkę Varoma i
    gotować 50 minut /Varoma/obr. 1.
    5 minut przed końcem gotowania odstawić przystawkę Varoma, zamieszać widelcem mąkę z wodą i wlać do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" .
    Następnie nałożyć miarkę i zmiksować 30 s /obr. 10.
    Podudzia podawać z sosem i wcześniej przygotowanymi kluskami na parze.

Porady

Mąkę pszenną można zastąpić mąką ziemniaczaną

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

PODUDZIA Z INDYKA W CIEMNYM SOSIE

Wydrukuj:

Komentarze

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: