- TM 31
Składniki
- 150 gżytniego zakwasu
- 300 g mak, i pszennej
- 70 g mak, i żytniej z pełnego przemiału
- 30 g mak, i pszennej z pełnego przemiału
- 200 gletniej wody
- 100 g ziaren słonecznika wcześniej podprażonego na suchej patelni
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka miodu
- ½ łyżeczki drożdży, instant
- 1 łyżeczka soli
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Mąkę wymieszać z wodą czas 1 min./"Blokada naczynia miksującego" /"Ciasto" – odstawić na 20 minut.
dodać zakwas, miód i drożdże, na końcu dodać sól. Wyrabiać 10-15 sekund/"Blokada naczynia miksującego" /"Ciasto" – odstawić na 10 minut.
Dodać oliwę, Wyrabiać 10-15 sekund/"Blokada naczynia miksującego" /"Ciasto" – odstawić na 10 minut.
Dodać ziarno słonecznika, Wyrabiać 1 min./"Blokada naczynia miksującego" /"Ciasto" – odstawić na 1 godzinę w misce wysmarowanej oliwa.
Przełożyć do formy i odstawić do wyrośnięcia.
Przed włożeniem do piekarnika naciąć dowolnie. Piekarnik podgrzać do temperatury 230°C, piec około 10 min, zredukować temperaturę do 210°C i piec jeszcze ok. 20 min do zbrązowienia skorki.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Chlebek pyszny ale niestety przykleil mi sie do blaszki mimo posmarowania jej oliwa. Dlaczego?
Chlebek bardzo, bardzo dobry. Polecam przepis
a przepis na zakwas żytni????
Chlebek pyszny, ladnie wyrósł i super w smaku, ten przepis polecam.
Are you sure to delete this comment ?