thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
55min
Czas całkowity
1h 15min
porcja/porcje/porcji
8 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

bagietka

  • 250-300 g ziarna pszenicy lub orkiszu, można dać obydwa rodzaje
  • 20-25 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 250 g ciepłej wody
  • 200-250 g mąki pszennej, w moim przypadku tortowa 450
  • 40 g oliwy lub oleju
  • 1 łyżeczka soli

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Wsyp do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" ziarna i miel 1,5min/10.Nie zapomnij podłożyć pod miarkę złożonego ręcznika. Przesyp do miseczki

    Wlej wodę ,daj drożdże ,łyżeczkę cukru.obie mąki olej ,sól i wyrabiaj 4min/Ciasto"Ciasto"

    Wyłóż do wysmarowanej oliwą miseczki.Przykryj lnianą (najlepiej )ściereczką i zostaw na około 30min do wyrośnięcia .Musi podwoić objętość

    Uformuj bagietki .Ja używam formy do pieczenia bagietek

    Odstawiamy na 15min(czas nagrzania piekarnika) smarujemy jajkiem i wstawiamy do pieczenia 210*C na 20min.

    Studzimy na kratce

Porady

Jest to wariant szybkiej bagetki .Samo ziarno zmielone czyni bagietkę gliniatą dlatego jest dodana mąka biała.Moim zdaniem każdy może poeksperymentować dla mnie ta proporcja jest idealna

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Pełnoziarniste bagietki

Wydrukuj:

Komentarze