- TM 31
Składniki
Roztwór do smarowania:
- 1 jajko roztrzepane z łyżką ciepłej wody
- 2 łyżki sezamu, (można zastosować też mak)
CIASTO:
- 1 szczypta cukru, (wrzucona na drożdże)
- 570 g mąki pszennej typ 500-650
- 10 g soli
- 1 pełna łyżka miodu
- 3 łyżki oliwy z oliwek, (równie dobrze sprawdzi się olej rzepakowy)
- 30 g ziarna słonecznika, (najlepsze takie aromatyczne podgrzane na patelni)
- 1 miarka thermomix wody, (w temp. pokojowej)
- 25 g drożdży świeżych
- 2 miarki thermomix mleka, (w temp. pokojowej)
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Dalej z ciasta formujemy rulon i dzielimy go na 12 równych części. Z każdej z części formujemy rulon o długości około 40-50cm. Składamy na połowę i przytrzymując oba końce zwijamy w warkocz. Końce złożonego i zaplecionego rulonu łączymy i bardzo dokładnie zlepiamy. (ze sprawdzonych sposobów najlepiej wyszły gdy jeden koniec owinąłem brzegiem drugiego i zlepiłem. Solidne zlepienie jest o tyle ważne, że w późniejszych krokach bardzo łatwo je rozkleić i się rozpadną.
Składamy na połowę i przytrzymując oba końce zwijamy w warkocz. Końce złożonego i zaplecionego rulonu łączymy i bardzo dokładnie zlepiamy. (ze sprawdzonych sposobów najlepiej wyszły gdy jeden koniec owinąłem brzegiem drugiego i zlepiłem. Solidne zlepienie jest o tyle ważne, że w późniejszych krokach bardzo łatwo je rozkleić i się rozpadną.
Przystępujemy do obgotowania.
Sprawdź przed wrzuceniem do wrzątku czy końce są dobrze sklejone - bo może się rozkleić podczas obgotowywania.
Wrzucamy je po jednym na wrzącą wodę i obgotowujemy z każdej ze stron po 30-60 sek. Obgotowany odkładamy na przygotowaną blachę (na blaszce powinno się zmieścić 12 szt.)
Na koniec smarujemy dokładnie przy pomocy pędzelka silikonowego powierzchnię obwarzanków. I tutaj są dwie szkoły:
1) smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem lub makiemlub
2) Sezam lub mak mieszamy z roztworem jajka i wody. Takim gotowym roztworem smarujemy obwarzanki
Ten drugi sposób mocniej trzyma sezam i mak - nie będzie się tak obsypywał po upieczeniu.
Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w naczyniu miksującym (w kolejności jak podano w przepisie) (Obroty 6, czas 20 sek.) dalej (obroty Interwał, czas ok. 3 min) - wyrabiamy ciasto.
Po wyrobieniu ciasta odkładamy je do miski pod przykryciem w ciepłym miejscu - pozostawiamy na 15 minut / drożdże zaczną pracować.
Formowanie obwarzanków:
Obgotowanie obwarzanków:
Wypiekanie obwarzanków:
Przygotowanie ciasta:
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Cudownie wyglądają, musze wypróbować.
Obwarzanki są re-we-la-cja! Pyszne i robią wrażenie
poszłam za ciosem i upiekłam pierwszy raz tego typu wyrób. Moje obawy były przy obgotowaniu obwarzanek w gorącej wodzie. Wszystko się udało i wyszły pyszne. Na drugi dzień również były w środku miękkie, a na zewnątrz chrupiące. Świetny przepis- dziękuję
Piekę je kolejny raz, wszyscy się nimi zawsze zachwycają Jest trochę zabawy z tym gotowaniem ale efekt: smak i zapach w całym domu wynagradza wszystko Już nikt nie pamięta jak smakują te z piekarni i nie zamierzamy sobie przypominać Dzięki i pozdrawiam!
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Wspaniałe! Lepsze niż z piekarni.
Pyszniutkie ;o)
;o)
Muszę wypróbować
Długo szukałam przepisu na precle czy inne bajgle. Te wyglądają tak jak je sobie wymyśliłam i za to 5.
Dwukrotnie podchodziłam do pieczenia..... Nie było dramy, ale.....
Złotych mądrości nie wypisuję " bom gupia".Pozdrawiam
Obwarzanki wyszły przepyszne znikneły moment lepszych nie jadłam. Polecam
SAM, upiekłam właśnie dzisiaj Twoje obwarzanki. Moja młodsza wnuczka, fanka sklepowych obwarzanków , wykrzyknęła: SUPER!!! To jest najlepsza opinia. Teraz będę musiała piec jej regularnie, ale dzięki temu nie kupi w szkolnym sklepiku. wielkie słowa uznania dla Twojego kunsztu. Dzięki.
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Are you sure to delete this comment ?