- TM 31
Składniki
Dodatkowo: /roztwór do posmarowania focacci przed pieczeniem/
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki wody w temp. pokojowej
- 2 gałązek rozmarynu, świeżego, (od biedy będzie i suszony)
- 2 gramy soli gruboziarnistej
Ciasto
- 5 g soli, (jeżeli ktoś lubi mocno słone pieczywo można dodać więcej soli)
- 50 g oleju z oliwek
- 350 g mąki pszennej
- 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego, świeżo mielonego
- 1 szczypta cukru, (wrzucona na drożdże)
- 15 g drożdży świeżych
- 2,5 MT mleka, (w temp. pokojowej)
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do naczynia miksującego wrzucami składniki na ciasto w podanej kolejności. (czas 10 sek. obroty 6, dalej czas 2 min. obrotyinterwał) . Wyrabiamy ciasto. Wyjmujemy z naczynia miksującego za pomocą kopystki. Odstawiamy nawet na 2 godziny w miseczce przykrytej wilgotną ściereczką aby wyrosło. (powinno podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto wyjmujemy delikatnie z miski umieszczamy na blaszce do pieczenia. Na całej powierzchni palcami robimy wgłębienia smarujemy roztworem oliwy z oliwek, wody, soli i rozmarynu.Umieszczamy w piekarniku najpierw ok. 50 stopni przez 30 min. dalej podnosimy temperaturę do 220 stopni na 20min. Pieczemy na złoty kolor.
Ciasto:
Porady
# upieczoną focaccię można przekroić na połowę, umieścić na niej różne słone dodatki przykryć drugą połową, pokroić. Doskonale sprawdzi się jako przekąska w formie zamkniętych kanapek.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Kiniadg:250 ml mleka... Doszukałam się w internecie
O co chodzi z mlekiem. MT to pomyłka czy jakaś miara ? 🤔
Witam. Podnosząc temat, jakiej formy do pieczenia nalezy uzyc do tego przepisu? Aby focaccia nie wyszla zbyt niska? Dziekuje i pozdrawiam
ciasto rewelacja,posmarowalam pasta z czarnych oliwek i posypalam gruboziarniasta sola pycha
uwielbiam focaccię z tego przepisu i często do niej wracam dziś np. zobiłam z suszonymi pomidorami, oliwkami i papryczkami.
Dziś zrobiłam, wyszła wyśmienita na pewno zagości w naszym jadłospisie
Bardzo dobra,ja dodaje zdecydowanie więcej pomidorków,ta ilość jest zbyt mała.
Pycha focaccia wykorzystana jako spód do koreczków
Super przekąska, łatwa w wykonaniu - nawet dla mnie Goście zachwyceni, najedzeni Dziękuję!
Polecam foccacia super, pyszna
Are you sure to delete this comment ?