Składniki
- 180 g wody letniej
- 40 g świeżych drożdży
- 20 g oliwy z oliwek
- 200 g czarnych oliwek bez pestek odsączonych
- 1/2 łyżeczki soli
- 50 g suszonych pomidorów w oleju, odsączonych z zalewy
- 450 g mąki pszennej
- 2 czubate łyżki rozmarynu suszonego
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Do suchego naczynia wsypac rozmaryn i 200 g maki, rozdrobnić 10 sek.obr.8
2. Dodać pozostala makęi resztę składników, wyrobić 3min/"Ciasto"
3.Ciasto wyjać, podzielić na pół, rękami natłuszczonymi olejem uformować dwa równej wielkości placki (kwadraty o wym. 20 x 20cm), ułożyć na blaszce do pieczenia. Powierzchnię każdego placka ponacinac w kratkę ukośnie i odstawic do wyrośnięcia na okolo 15-20min.
4. Rozgrzac piekarnik do temp. 180st.C (termoobieg)
5. Chlebki posmarować olejem, piec około 25-30 min
Porady
Można uformowaćjeden większy placek, np podłużny. Należy wtedy rozgrzac piekarnik do 200 st.C w trybie grzania gór-dół.
Chlebki podawać z pastami , włoskim masłem ziołowym. doskonały na piknik, do grilowych potraw.
Rozmaryn dodaje chlebkom charakterystyczny smak, można zamiast niego dodać innych ulubionych ziół.
Przepis pochodzi z broszurki "Euro przepisy" Piekłam kilka razy, jest smakowity, polecam. SMACZNEGO
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
REWELACJA!!!! zrobiłam jeden chleb w garnku rzymskim, więc wiadomo, że z innym czasem pieczenia, coś fantastycznego Zabraklo info o rozdrobnieniu oliwek i pomidorów na szczęście mam 2 naczynia miksujące
A to przepis jak piekłam w garnku rzymskim: Garnek z gotowym ciastem zakryłam przykrywką i wstawiłam do zimnego piekarnika. Ustawiłam temp. 200-210 C, a czas pieczenia 40 min zaczęłam liczyć od momentu, gdy piekarnik osiągnął zadaną temperaturę. Po 40 min ostrożnie zdjęłam pokrywkę i piekłam dodatkowo 15 min. Po tym czasie ostrożnie wyjęłam chleb z garnka i studziłam na kratce. REWELACJA!
Wygląda smakowicie,po opiniach myślę,że mogę go robić w ciemno
Bardzo chetnie wyprobuje
Jest czas grilowania więc trzeba chlebek wypórbować.Oby tylko ciepełko było
Dziękuję Grażynko za uwagę. Już poprawiłam. Trzeba rozdrobnić 10 sek/obr.8
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Gabrysiu, czy rozmaryn z 200g mąki trzeba zamieszać, a potem dodać resztę składników ???? Pozdrawiam serdecznie
Tego nie wiem, kochanie, moze byc, bo w przepisach maselko jest Trzeba zapytac Mixi. Buziaczki
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Słuchajcie, ten przepis i jeszcze jeden na masło włoskie opublikowałam wczoraj, ale go nie widać w "ostatnio dodanych." Czy dlatego , że nie ma zdjęcia?
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Wypròbuje Gabrysiu, zapowiada sie smacznie Nie ma Twojego zdjecia.... Co sie stalo??
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Are you sure to delete this comment ?