thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
1h 30min
Czas całkowity
31h 30min
porcja/porcje/porcji
30 plaster/plastry/plastrów
Poziom
Łatwy

Składniki

  • 5 g suchych drożdzy (1 łyżeczka) lub 20 g drożdży świeżych
  • 30 g cukru brązowego
  • 30 g masła
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczki soli
  • 300 g wody

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wlać wodę, dodać drożdże, brązowy cukier i masło, wymieszać 1 min/37°C/obr. 3.

  2.  

    Dodać mąkę i sól, wyrobić 3 min/ Ciasto"Ciasto"  . Przełożyć ciasto do dużej miski, przykryć wilgotną ściereczką lub folią i pozostawić w ciepłym miejscu na 30 minut do wyrośnięcia.

  3.  

    Ciasto wyłożyć na lekko natłuszczony blat,  rękami uformować z ciasta placek wielkości ok 30 x 40 cm. Zwinąć jak roladę wdłuż krótszego boku i przełożyć do wyłożonej papierem formy keksowej (30 x 11 x tmrc_emoticons.8) zwinęciem na spód.Boki też lekko podwinąć pod spód, tworząc kształtny chlebek. Pozostawić w ciepłym miejscu do dalszego wyrośnięcia aż zwiększy swoją objętość dwukrotnie (około 30 minut) - wypełni całą formę.

  4.  

    W czasie, gdy ciasto wyrasta, rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.

  5.  

    Piec we wcześniej rozgrzanym piekarniku w temp. 180°C przez około 30 minut. Pozostawić do ostygnięcia przed pokrojeniem na kromki. Smacznego tmrc_emoticons.)

Porady

Można zrobić 2 mniejsze bochenki.

5 minut przed końcem pieczenia, gdy chlebek ma już jasnozłoty kolor, mozna popryskać go wodą np. spryskiwaczem do kwiatów, i dopiec jeszcze kilka minut. Ten zabieg powoduje, że chleb ma ładną błyszczącą i chrupiącą skórkę.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Chlebek tostowy :)

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: