Składniki
- 50 ml oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
- 1,5 łyżeczki soli morskiej
- 8 szt pokrojonych śliwek suszonych
- 20 szt orzechów nerkowca
- 70 g sezamu
- 100 g siemienia lnianego
- 4 jaja
- 80 g pestek dyni
- 250 g słonecznika
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Wszystkie składniki wkładamy do misy "Blokada naczynia miksującego" TM i mieszamy na obr. 3-4 "Obroty wsteczne" / 25 sekund za pomocą kopystki. Przekładmy do silikonowej foremki ( 24 cm). Pozostawiamy na 60 -90 minut. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 160 st. C na 60 minut. I gotowe
Porady
Można dodać łyżeczkę miodu lub ksylitolu. Ja nie dodaję, bo lubię ten chlebek z dżemem wykonanym w TM. Świetnie smakuje jako kanapka śniadaniowa z wędliną lub przekąska do filiżanki kawy.
Jeżeli smak podpasuje dzieciom proponuję kilka sekund rozdrobnić ziarenka, aby były mniej wyczuwalne.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Pychotka🏆
Nie mialam pestek dyni i sezamu wiec dodalam okolo 100g platkow owsianych (wczesniej zmiksowanych w tm) i kapke syropu z agawy 😄
Polecam przepis!!!!
Po przeczytaniu przepisu troche mialam obawy co do smaku chleba - orzechy, sliwki... Zaryzykowalam i nie zawiodlam sie - chlebek rewelacja !!! Polecam !
super!!!
Super, super, super
Super pyszny tylko KRUSZY SIĘ często . . jakiś pomysł czemu ?
Chlebek cudeńko pod każdym względem.
Zaintrygował mnie przepis i komentarze
Nie pozostaje mi nic innego jak upieczenie tego cuda.
Na pewno tu wrócę żeby podzielić się wrażeniami smakowymi. Dodaję do ulubionych.
Dziękuję za przepis
Wyśmienity, rewelacja i co jeny!!! Po prostu wooow
Fantastyczny przepis. Nie może się nie udać Do tego samo zdrowie! Następnym razem spróbuję zrobić na słodko - jako batoniki z dodatkiem miodu lub ksylitolu
dziś piekę go znowu. przepyszny.
Are you sure to delete this comment ?