Ten przepis nie posiada zdjęcia
Czas przygotowania
10min
Czas całkowity
1h 5min
porcja/porcje/porcji
32 kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
--
  • TM 31
opublikowany: 29/11/10
zmieniono dnia: 29/11/11

Składniki

  • Składniki na kwas:
  • 50 ml ( pół miarki MT) żurku (może być żurek sklepowy lub zrobiony samodzielnie)
  • 200 g mąki żytniej, typ 500
  • 150 gwody lub maślanki ( 1 ½ miarki MT)
  • 6 g drożdży
  • Składniki na ciasto:
  • zakwas
  • 150 g maślanki, lub wody ( 1 ½ miarki MT)
  • 400 g mak, i pszennej typ 500  lub 750
  • 6 g drożdży
  • łyżeczka soli

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    1. Do
      naczynia włożyć wszystkie składniki na zakwas, wymieszać 2 min/Ciasto"Ciasto"


    2. Odstawić
      w ciepłe miejsce na 3h.

    3. Do
      zakwasu dodać pozostałe składniki, wymieszać 4 min/Ciasto"Ciasto" ,
      odstawić na 10 minut i jeszcze raz wymieszać 3 min/Ciasto"Ciasto" .

    4. Uformować
      bochenek lub dwa – można również piec w formie.

    5. Włożyć
      do piekarnika rozgrzanego do 40 0 C na 20 minut, co jakiś
      czas zraszając delikatnie chleb z wierzchu wodą.
       

    6. Po
      20 minutach wyciągnąć z piekarnika posypać mąką żytnią i
      naciąć nożem.

    7. Piec
      podkręcić do 220   stopni C - jak temperatura dojdzie do 220 stopni
      C wsadzić chleb do piekarnika i piec około 35 minut




Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Chleb pszenno-żytni na 3 godzinnym zakwasie

Wydrukuj:

Komentarze