thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
8h 5min
Czas całkowity
8h 50min
porcja/porcje/porcji
0 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

1 bochenek chleba

  • 300 g letniej wody
  • 1 łyżka oliwy lub bezzapachowego oleju
  • 10 g świeżych drożdży lub łyżeczka drożdży instant
  • 150 g mąki żytniej typ 720
  • 1 łyżeczka soli
  • 400 g mąki pszennej, najlepiej chlebowej

wierzch chleba

  • 1 żółtko + łyżeczka mleka
  • bułka tarta
  • oliwa do smarowania

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Jeżeli używamy świeżych drożdży to robimy zaczyn:drożdże woda i łyżeczka mąki włóż do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" i wymieszaj10s/3i zostaw na 10min.

    Jeżeli instant pomiń pierwszy kroki do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" włóż : mąki ,drożdże ,sól, wodę i oliwę i wyrabiaj 5-8min/Ciasto"Ciasto"

    Przełóż do wysmarowanej oliwą i posypanej bułką foremki i włóż na noc do lodówki ( co najmniej 8 godz)Przykryte sciereczką lub folią spożywczą.

    Rano nagrzej piekarnik do 200*C wyjmij foremkę i zostaw w cieple na 30min, po tym czasie wysmaruj oliwą po wierzchu , wstaw do piekarnika na 20min i po tym czasie posmaruj wierzch rozmąconym jajkiem z mlekiem i dopiecz następne 20min.Ja jeszcze na koniec włączam termoobieg na 5min w tem.180*

    Studzimy na kratce .

     

     

Porady

Przepis zaczerpnięty z blogu Smakowity chleb i przetworzony na potrzeby Thermomixa

Mąkę pszenną można zamienić na orkiszową

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Chleb bez pracy (nocny)

Wydrukuj:

Komentarze