thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
1h 6min
Czas całkowity
1h 6min
porcja/porcje/porcji
4 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

ZUPA

  • 100 g chudego boczku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 160 g cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1000 g pomidorów, mięsistych i aromatycznych
  • 1 łyżek koncentratu pomidorowego
  • 0,25 litra bulionu
  • 4 łyżki bitej śmietany, 30-40% tłuszczu
  • 1 łyżeczek soli
  • 1/4 łyżeczek pieprzu, mielonego

MOZZARELLA

  • 125 g mozzarelli
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu, mielonego
  • 50 g mąki
  • 100 g bułki tartej
  • 1 jajko
  • olej do smażenia

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Zupa pomidorowa z mozarellą
  1. Pokrojony w kostkę boczek wrzucić do pojemnika miksującego i smażyć (bez miarki) na oliwie, ustawiwszy program roast.
    Cebulę i czosnek obrać, cebulę przepołowić i razem z czosnkiem rozdrabniać w pojemniku (z zatkniętą miarką) 5 sekund/prędkość 6. Zgarnąć łopatką ze ścianek na dno pojemnika i smażyć (bez miarki), ustawiwszy program roast/2 minuty/110°C.
    Pomidory umyć, pokroić na ćwiartki, usunąć nasiona i szypułki. Rozdrabniać w pojemniku (z zatkniętą miarką) 15 sekund/prędkość 5. Następnie dusić (bez miarki), ustawiwszy program roast/110°C.
    Dodać koncentrat pomidorowy i ciepły bulion. Gotować (z zatkniętą miarką) 15 minut/prędkość 2/100°C. Następnie zupę miksować (z zatkniętą miarką) na krem 40 sekund/prędkość 8, stopniowo zwiększając prędkość 6–7–8. Dodać śmietanę i mieszać (z zatkniętą miarką) 20 sekund/prędkość 4. Przyprawić solą i pieprzem.
    Mozzarellę pokroić na plastry, posypać solą i pieprzem. Do osobnych talerzy wsypać mąkę i bułkę tartą, w płytkiej misce roztrzepać jajko. Plastry mozzarelli obtoczyć w mące, zanurzyć w jajku, następnie obtoczyć w bułce tartej. Panierkę przycisnąć do sera.
    Na patelni smażyć na oliwie plastry mozzarelli na złotobrązowo. Zupę podać z plastrami mozzarelli.

Porady

RADA

Jeśli dzieci nie będą jadły tej zupy, można uszlachetnić jej smak 3 łyżkami sherry.

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

ZUPA POMIDOROWA Z MOZZARELLĄ

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy