Czas przygotowania
1h 6min
Czas całkowity
1h 6min
porcja/porcje/porcji
4
porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
Składniki
ZUPA
- 100 g chudego boczku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 160 g cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 1000 g pomidorów, mięsistych i aromatycznych
- 1 łyżek koncentratu pomidorowego
- 0,25 litra bulionu
- 4 łyżki bitej śmietany, 30-40% tłuszczu
- 1 łyżeczek soli
- 1/4 łyżeczek pieprzu, mielonego
MOZZARELLA
- 125 g mozzarelli
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu, mielonego
- 50 g mąki
- 100 g bułki tartej
- 1 jajko
- olej do smażenia
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Pokrojony w kostkę boczek wrzucić do pojemnika miksującego i smażyć (bez miarki) na oliwie, ustawiwszy program roast.
Cebulę i czosnek obrać, cebulę przepołowić i razem z czosnkiem rozdrabniać w pojemniku (z zatkniętą miarką) 5 sekund/prędkość 6. Zgarnąć łopatką ze ścianek na dno pojemnika i smażyć (bez miarki), ustawiwszy program roast/2 minuty/110°C.
Pomidory umyć, pokroić na ćwiartki, usunąć nasiona i szypułki. Rozdrabniać w pojemniku (z zatkniętą miarką) 15 sekund/prędkość 5. Następnie dusić (bez miarki), ustawiwszy program roast/110°C.
Dodać koncentrat pomidorowy i ciepły bulion. Gotować (z zatkniętą miarką) 15 minut/prędkość 2/100°C. Następnie zupę miksować (z zatkniętą miarką) na krem 40 sekund/prędkość 8, stopniowo zwiększając prędkość 6–7–8. Dodać śmietanę i mieszać (z zatkniętą miarką) 20 sekund/prędkość 4. Przyprawić solą i pieprzem.
Mozzarellę pokroić na plastry, posypać solą i pieprzem. Do osobnych talerzy wsypać mąkę i bułkę tartą, w płytkiej misce roztrzepać jajko. Plastry mozzarelli obtoczyć w mące, zanurzyć w jajku, następnie obtoczyć w bułce tartej. Panierkę przycisnąć do sera.
Na patelni smażyć na oliwie plastry mozzarelli na złotobrązowo. Zupę podać z plastrami mozzarelli.
Zupa pomidorowa z mozarellą
Porady
RADA
Jeśli dzieci nie będą jadły tej zupy, można uszlachetnić jej smak 3 łyżkami sherry.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Are you sure to delete this comment ?