thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
1h 20min
Czas całkowity
2h 0min
porcja/porcje/porcji
9 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

Sos:

  • 1 jajko
  • 4 łyżki śmietany 22%
  • sól
  • pieprz

Farsz:

  • 300-400 g resztek pieczeni, (może też być mięso z rosołu)
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbki czosnku
  • 40 g masła
  • 3-4 łyżki gęstej śmietany
  • 2 łyżki posiekanej zieleniny, (natka pietruszki, koperek)
  • 1 łyżeczki przyprawy uniwersalnej TM
  • sól
  • pieprz

Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 90 g masła
  • 1 duże jajko

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Sposób przygotowania
  1. Piekarnik rozgrzać do 180C

    Po przyrządzeniu wszystkich elementów potrawy wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty. Ponakłuwać ciasto widelcem, wyłożyć wcześniej przygotowany farsz i zalać go przygotowanym sosem.

    Piec ok 40min. w 180C

  2. Sos
  3. W Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" założyć motylek, wrzucić wszystkie składniki na sos i mieszać Mieszanie"Mieszanie" 10s/obr.3

  4. Ciasto
  5. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wrzucamy wszystkie składniki na ciasto i mieszamy 20s/obr.4. Mieszamy kolejne 10s/Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" /obr.2.

    Wyjmujemy ciasto z Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" formujemy w kulkę, następnie zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok.30min.

  6. Farsz
  7. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" włożycz czosnek i cebulę pokrojoną w ćwiartki, rozdrobnić 2s/obr.5.

    Składniki zebrać ze ścianek kopystką na dno naczynia.Dodać masło i dusić 2min/120C/obr.1

    Dodać mięso i zieleninę, rozdrobnić 3s/obr.4

    Dodać  śmietanę  i przyprawy, wymieszać 10s/Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" /obr.3

    Powstały farsz przełożyć do innego naczynia.

Porady

Dla urozmaicenia smaku po upieczeniu można tartę posypać startym serem

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Tarta z mięsem

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy
Are you sure to delete this comment ?