thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 3
thumbnail image 4
thumbnail image 5
thumbnail image 6
thumbnail image 7
thumbnail image 8
thumbnail image 9
thumbnail image 10
thumbnail image 1 thumbnail image 2 thumbnail image 3 thumbnail image 4 thumbnail image 5 thumbnail image 6 thumbnail image 7 thumbnail image 8 thumbnail image 9 thumbnail image 10
Czas przygotowania
2min
Czas całkowity
17min
porcja/porcje/porcji
30 kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
--

Składniki

  • łyżeczka przyprawy do pizzy (lub dla spragnionych eksperymentów można samemu dosmaczyć ciasto ziołami)
  • 1 jajko
  • 1/2 MT oleju roślinnego
  • łyżeczka soli
  • 330 g mąki pszennej
  • łyżeczka cukru
  • 1 MT mleka
  • 10 g drożdży świeżych

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki na paluszki w podanej kolejności wrzucamy do naczynia miksującego.Obroty 6 czas 30sek. Wyrobione ciasto wyjmujemy z naczynia miksującego. Formujemy wałek grubości 2-3 cm. Dzielimy na kawałki wielkości solidnych kopytek. Dalej z każdego kawałka ręcznie formujemy paluszki grubości ok. 1 cm. Uformowane paluszki układamy na blaszce do pieczenia lub na macie silikonowej.  Za pomocą pędzelka smarujemy paluszki rozbitym jajkiem. Umieszczamy w piekarniku i pieczemy na złoty kolor. Temperatura 180 stopni C. (czas około 15 min.)

    Paluszki genialnie sprawdzją się na imprezach jako "zagrycha" wraz z różnymi dipami.

  2. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu

  3. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu

  4. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Paluszki - Grissini

Wydrukuj:

Komentarze

  • stycznia 7, 2018 at 10:29
    3.0

    Mi niestety jak części osób poniżej ciasto wyszlo kruszące się. Ratowałam w misce, ale nic to nie dalo. Ciężko bylo uformowac paluszki i po pieczeniu wyszły suche i zbite.

  • grudnia 21, 2015 at 21:25
    5.0

    Pycha! Będzie zakąska na Sylwestra tmrc_emoticons.)

  • grudnia 20, 2015 at 09:09

    Witaj nuna80 1MT to jest 1 miarka termomixa tmrc_emoticons.)

  • grudnia 20, 2015 at 08:52

    Moze glupie pytanie ale o ile to 1mt mleka

  • czerwca 5, 2015 at 10:59

    Ratunku SAM. Coś mi nie wyszło.

    Ciasto strasznie suche, w ogóle się nie "zarobiło" wyszły taka kruszonka. Próbowałam zagnieść to ręcznie, ale bardzo szybko wysychało i w ogóle się nie formowało. Co zrobiłam źle?

  • czerwca 4, 2015 at 09:48

    Jajko oczywiście do posmarowania przed pieczeniem.a ziół może być nawet łyżka, będą aromatyczne.

    http://www.kielkismaku.pl -> chyba wszystko o hodowli kiełków


    http://www.exbus.pl -> polecam wyjazdy po Europie

  • czerwca 4, 2015 at 09:43

    Mam pytanie: jajko do ciasta, czy do posmarowania?

    I ile tej przyprawy dać?

    Będę wdzięczna za podpowiedzi. Jutro zabieram się do pieczenia.

  • maja 23, 2015 at 21:20
    5.0

    5 ⭐️ Zdecydowanie ... Rewelacyjne ...

    wczoraj zrobiłam z jednej porcji na próbę, zniknęły w oka mgnieniu ...

    dziś robiłam kolejne tym razem z 4 porcji na jutro na Komunię syna tmrc_emoticons.) idealny dodatek do zupy gulaszowej ... Wyszło mi 110 sztuk tmrc_emoticons.) 

    Zamiast przyprawy do pizzy dałam suszone pomidory z czosnkiem i bazylie tmrc_emoticons.)

  • grudnia 31, 2014 at 23:13
    5.0

    Przepis super! Dodałam do ciasta przyprawę suszone pomidory z bazykią i czosnkiem, podałam z dipem czosnkowym. Wszystkim bardzo smakowało. Zagoszczą na stałe jako przekąska tmrc_emoticons.)

  • grudnia 31, 2014 at 17:04

    Hmmm.... nie wiem czemu... zrobiłam dokładnie tak jak w przepisie, ale ciasto wyszło suche i kiedy rękami wałkowałam już każdego paluszka, to ciasto rozwarstwiało się i musiałam je zagniatać i próbować jeszcze raz. Nie rozumiem tego... Szkoda, bo super przepis i wszystko wskazywało na to, że będzie bardzo dobrze, a wychodziło średnio. Może ktoś doradzi co mogło być nie tak... Z góry dziękuję i czekam niecierpliwie na jakieś rady tmrc_emoticons.)

     

Are you sure to delete this comment ?