- TM 31
Składniki
CIASTO
- 1 łyżka śmietany 18%
- 300 g mąki pszennej
- 2 żółtka
- 1 kostka margaryny, POKROJONEJ NA KAWAŁKI
PRZYPRAWY
- oliwa
- kminek
- ziele angielskie
- liście laurowe
- WEGETA LUB PRZYPRAWA UNIWERSALNA WYK.W TM
- pieprz
- jajko do posmarowania
FARSZ
- 150 g kapusty kiszonej
- 2 cebule
- 500 g mięsa mielonego, TUT.UŻYTO MIĘSA Z INDYKA
- 1500 g kapusty białej
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Wrzucić wszystkie składniki i wymieszać 15-20 sek/obr.3-4
2. Ciasto podzielić na 2 , zawinąć w folię i włożyć do zamrażalki
3. Umyć TM.
1. Obrać cebulę i pokroić na połówki . Wrzucić do TM, rozdrobnić 2-3 sek./obr.6. Zgarnąć kopystką na dno . Dodać 25 g oliwy z oliwek , poddusić 3 min./obr2/"Obroty wsteczne" /varoma. Przełożyć do innego naczynia.
2. Kapustę białą podzielić na 4 części. 2 z nich rozdrobnić w TM 5-10 sek./obr.5-8 mieszając kopystką. Przełożyć do innego naczynia.
3. To samo zrobić z pozostałą częścią kapusty. Następnie dodać rozdrobnioną wcześniej kapustę i zalać wodą tak aby przykryła całość. Gotować 30 min/obr.3 "Obroty wsteczne" / 100 st.C
Po ok. 7 minutach odlać maksymalnie wody, dodać połowę cebuli i kapustę kiszoną i analogicznie zalać całość wodą. Przez otwór w pokrywie dodać przyprawy : 4 szt. ziela angielskiego, liście laurowe 4 szt., 2-3 szczypty kminku, pół łyżeczki pieprzu i 1 łyżeczkę wegety.
4. Gotować tak, ażeby kapusta była miękka. Przełożyć na koszyczek, aby obciekło.
5. Do naczynia włożyć drugą część cebuli i mięso mielone oraz 50 g oliwy. Gotować 20 min/obr.2-3 "Obroty wsteczne" /100 st.C. Doprawić pieprzem i wegetą ( po ok. 1 łyżeczce)
6. Do mięsa dodać kapustę i całość wymieszać 10 sekund/obr.4-5-6"Obroty wsteczne"
7.Całość jeszcze dusić ok. 10 min/obr.2-3"Obroty wsteczne" /100 st.C. Wyłożyć na koszyczek.
1. Ciasto wyłożyć na oprószonej mąką powierzchni. Rozwałkować na kształt koła o ś.25 cm.
Przełożyć na blaszkę wyłożoną paierem do pieczenia lub wysmarowaną oliwą.
Wyłożyć na połowę , 1/2 farszu i złożyć ciasto na pół przykrywając farsz, tak aby powstał pieróg. Brzegi dobrze zagnieść np.widelcem.
Posmarować rozbełtanym jajkiemi posypać kminkiem.
2. To samo zrobić z drugą częścią ciasta i farszu.
3. Piec w dobrze rozgrzanym piekarniku ok. 30 min. /180 st.C
Pieróg Pani Mamy :) czyli pogotowie kulinarne wg.Gosi L.
CIASTO
FARSZ
FORMOWANIE PIEROGÓW ( 2 SZTUKI )
Porady
Na Wigilię można przygotować wersję wegetariańską wyłączając mięso lub zamieniając je na grzyby.
Można podawać z barszczem czerwonym .
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze