- TM 5
Składniki
ciasto
- 50 g startego ementalera
- pieprz też szczypta
- szczypta gałku muszkatałowej, - duża szczypta
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
- 250 g mąki
- 3 jaja
- 200 g cukinii
- 150 g miękkiego masła
- olej do wysmarowania blachy
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
cukinię pokroić na plasterki grubości 2 mm i 2 minuty niech spędzą we wrzącej wodzie, potem dobrze odcedzić
1łyżeczkę cukru i masło ucierać w "Blokada naczynia miksującego" 3 minuty/obr 3, pod koniec ucierania np po 2 min. wbić jajka - po jednym
wsypać mąkę i proszek do pieczenia - 2 minuty/ obr 3 ( do uzyskania jednolitej masy)
dodać cukinię/ ser/ sól/ gałkę muszkatałową i pieprz - 2 minuty/ obroty 2
przelać do natłuszczonej formy - keksówki, piec ok 40 minut w piekarniku- 200stopni, góra -dół
jeszcze ciepłe wyjąć z formy
ciasto
Porady
danie piknikowe
przepis z "Wysokich obcasów" chyba
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Bardzo smaczny i szybki chlebek. Cukinia fajnie pozostaje w tych plasterkach, nie jest zmiksowana na masę. Zrobiłam jako dodatek do mięsa z grilla, wszystkim bardzo smakował
Are you sure to delete this comment ?